NS: ook wegwerken oorzaak

De chaos rond het Centraal Station op Koninginnedag in Amsterdam is niet alleen het gevolg van het trekken aan noodremmen door reizigers. Ook slechte doorstroming op het station zorgde voor problemen.

Volgens een woordvoerder van de NS konden de reizigers moeilijk de stad in komen door de wegopbrekingen in de binnenstad van Amsterdam. Hierdoor, en door vertraging van de treinen, ontstond een ophoping van mensen op het Centraal Station. Treinen moesten daarom voor het station wachten totdat er ruimte voor de reizigers op de perrons was.

NS benadrukt dat de vertragingen in eerste instantie het gevolg waren van reizigers die in drie verschillende treinen even voor elven aan de noodrem trokken. Ongeduldige reizigers besloten het laatste deel van hun reis lopend over het spoor af te leggen. Het treinverkeer van en naar Amsterdam moest door deze gevaarlijke situatie aan het begin van de middag worden stilgelegd. ,,Wij zijn afhankelijk van de discipline van reizigers'', aldus een woordvoerster.

Eerder op de dag waren ook nog enkele stoptreinen uitgevallen wegens ziekte van personeel. Het reservepersoneel was al ingezet om vertragingen op de slagaders van het spoor in te lopen, aldus NS.