Minder winst V.d. Moolen

Hoekmansbedrijf Van der Moolen heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug. In de eerste drie maanden van dit jaar daalde de nettowinst tot 30,8 miljoen euro (67,8 miljoen gulden), 6,1 miljoen euro minder dan in hetzelfde kwartaal van 2000. De opbrengsten daalden

met 14 procent tot 100,7 miljoen euro.

Van der Moolen verwacht dit jaar niet de resultaten van `topjaar' 2000, toen een winststijging van 80 procent werd gerealiseerd, te kunnen evenaren. Bij gelijkblijvende marktomstandigheden zal de terugval in lijn met de resultaten van het eerste kwartaal liggen, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. In de eerste drie maanden van dit jaar sloot Van der Moolen 91 procent van de handelsdagen positief af. Over heel 2000 was dit 98 procent.

Het effectenhuis maakte eveneens een nieuwe overname bekend. Van der Moolen heeft zijn positie in de Verenigde Staten versterkt met de acquisitie van Stern & Kennedy, een gespecialiseerd handelshuis. Stern & Kennedy is specialist voor dertig ondernemingen met een notering aan de beurs van New York.

Hoeveel Van der Moolen voor het bedrijf heeft betaald, is niet bekendgemaakt. Stern & Kennedy zal worden geïntegreerd in Van der Moolen Specialists USA. Het belang van Van der Moolen in de gecombineerde Amerikaanse dochter blijft gehandhaafd op 75 procent.

Na integratie van Stern & Kennedy en inclusief de reeds eerder aangekondigde acquisitie van Scavone, telt het specialistboek van Van der Moolen Specialists USA 322 genoteerde bedrijven, overeenkomend met 12,4 procent van het totaal aantal genoteerde aandelen. De acquisitie zal volgens Van der Moolen naar verwachting direct bijdragen aan de winst per aandeel.

,,De nu afgegeven winstverwachting is realistisch, gegeven het huidige beursklimaat en na onze ervaringen in de eerste vier maanden van dit jaar. Maar er is geen reden voor ongerustheid, want we kunnen tegelijk vaststellen dat Van der Moolen in staat was om in deze onrustige markten tot goede en consistente opbrengstenniveaus te komen'', aldus bestuursvoorzitter Fred Böttcher.