Man bekent moord Serviërs

De 38-jarige J. M. heeft vorig jaar in Zuid-Servië 74 Servische militairen en politiemensen gedood. Dat verklaarde de Nederlandse ex-miltair gisteren voor de rechtbank van Arnhem. Volgens justitie heeft M. meervoudige moord met voorbedachten rade gepleegd, omdat hij in de bufferzone tussen Kosovo en Servië op politiemensen geschoten heeft, terwijl er geen sprake was van een officiële oorlogssituatie. M. zegt ,,uit ideële'' motieven vorig jaar dienst te hebben genomen bij het UÇPMB, het Albanese Bevrijdingsleger voor Presevo, Medjevo en Bujanovac, dat de Albanese dorpen op de grens met Kosovo los wil maken van Servië. Volgens M. zelf heeft hij als scherpschutter in de periode juni-december 2000 deelgenomen aan gevechten in de Presevo-vallei. Eerder zei hij 132 slachtoffers hebben gemaakt.

In januri van dit jaar gaf M. zich over aan Amerikaanse KFOR-troepen. Tijdens een pro forma-zitting voor de rechtbank van Arnhem bleek gisteren dat het waarschijnlijk is dat M. inderdaad lid is geweest van het UÇPMB. Onduidelijk is echter of M. inderdaad slachtoffers heeft gemaakt. De rechtbank liet gisteren blijken twijfels te hebben. De zaak wordt aangehouden tot 24 juli. M. zal onder meer psychisch worden onderzocht.