Lucratief vertrek bij Fortis

Fortis zorgt goed voor zijn voormalige executive bestuurders. Oud-voorzitters Hans Bartelds en Maurice Lippens en voormalig vice-voorzitter Henjo Hielkema vingen ieder ruim 8 miljoen gulden nadat zij vorig jaar zijn teruggetreden. Zij maken nu als zogenoemde non executives deel uit van de raad van bestuur van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar.

Dat blijkt uit de jaarrekening van Fortis. De afscheidsbeloning ligt daarbij een stuk hoger dan de vergoeding van 7,2 miljoen euro die de volledige raad van bestuur (exclusief non executives) over 2000 opstreek. De bestuurders, zonder de drie overstappers, kregen overigens wel omvangrijke optiepakketten (176.950 opties op aandelen Fortis) toegeschoven.

Fortis kent het Angelsaksische bestuursmodel, waarbij de raad van bestuur wordt gevormd door uitvoerende bestuurders en de non executive bestuurders, enigszins vergelijkbaar met commissarissen. De laatsten verdienden vorig jaar 193.296 euro (425.000 gulden) de man, 8 procent meer dan in 1999 toen hun vergoeding 178.926 euro bedroeg.

,,Doordat de drie managers zijn teruggetreden als executives, zijn ze minder gaan verdienen. Dat wordt met de vergoeding gecompenseerd, waarbij natuurlijk ook rekening wordt gehouden met hun pensioen. Bartelds, Lippens en Hielkema zijn nog relatief jong'', aldus een woordvoerder van Fortis. Lippens en Hielkema zijn van 1943, terwijl Bartelds in 1946 geboren is.

Jeroen Kirch van Hay Management Consultants noemt de vergoeding van ruim 8 miljoen gulden bij overstappende bestuurders een hoog bedrag. Hay is gespecialiseerd in advies over beloningen en waarderingen van topbestuurders. ,,In Nederland is het niet gebruikelijk dat een bestuurder bij vrijwillig vertrek geld meekrijgt. Tenzij het bijvoorbeeld gaat om onvrijwillig vertrek en dus praat over een gouden handdruk. Maar als je bijvoorbeeld als bestuurder tegen je pensioen aanzit, dan komt het ook voor dat je je pensioenrechten krijgt nabetaald. Dat bedrag kan snel oplopen, hoewel 8 miljoen gulden natuurlijk veel geld blijft.''