Lounge à la Turk

Sinds een jaar wordt ons land overspoeld met loungetenten. Dat begon heel voorzichtig met het bijplaatsen van een comfortabel bankje in een café. Daarna kwamen de wat meer trendy vormgegeven varianten en nu roept iedereen, met een bij de Free Record Shop gekocht loungeplaatje, dat hun doorsnee tent toch eigenlijk een hippe lounge is. Groot was onze nieuwsgierigheid dan ook, toen we op de Amsterdamse Ceintuurbaan Gaziantep, `Turkisch Lounge', tegenkwamen. We verbazen ons even over de `c' in de spelling van het Turkse etablissement. Maar, zo leert de ervaring, bij veruit de meeste Turkse café-restaurants of bestellijnen zien de eigenaren weinig heil in groene boekjes of spellingscontroles.

Gaziantep, vernoemd naar de Turkse stad, was eerder bekend als `Nemrut' – het bord hangt er nog. Maar de nieuwe eigenaar heeft er Gaziantep Ocakbasi van gemaakt, een Turkse lounge met houtskoolgrill (vandaar de toevoeging `ocakbasi').

Hoewel de tent gevestigd is in de inmiddels met horeca overspoelde wijk `de Pijp', zit Gaziantep niet meteen op de rustigste plek van die wijk. Wie echter van bomvolle trams, slingerende fietsen en toeterende auto's houdt, moet zeker naar de Ceintuurbaan gaan.

Het getuigt van sluwheid om het zoveelste Turkse restaurant in Amsterdam de toevoeging `lounge' te geven. Een onmiskenbare magneetfunctie voor vele zich hip wanende Amsterdammers. Dit handelsinstinct is wel te waarderen. Je zet twee lage tafeltjes neer, legt wat Turkse kleedjes en kussens er om heen en je hebt een Turkse Lounge. Waar de Westerling het loungen net heeft ontdekt, daar loungt de Turk er al eeuwen lang lustig op los.

We nestelen ons aan een van deze twee lage tafeltjes en al liggend bekijken we het etablissement. Veel Turkse kleedjes, kleding en ansichtkaarten hangen aan de muur. Niet alles kunnen we thuisbrengen, maar in één geval weet de Turkse tafelgenote toch te melden dat de hoed aan de muur niet tot de Turkse folklore behoort, maar vermoedelijk een Mexicaanse sombrero is. Aan het einde van de zaak zien we bezoekers aan de houtskoolgrill zitten. Er zijn ook nog wat losse tafeltjes. De twee fruitautomaten en de gesteldheid van de toiletten geven al helemaal aan dit we hier niet glanzend gepoetst hip, maar juist zeer, zeer gewoontjes aan het loungen zijn.

We beginnen met een glas raki (ƒ6,50) en een spotgoedkoop glas wijn (ƒ3). De kaart kent de gebruikelijke Turkse gerechten. Er zijn vier warme voorgerechten en een tiental koude (meze) met de nadruk op salades, aubergines en yoghurt. Alle koude versies zijn redelijk geprijsd: ƒ4,50. Het twintigtal hoofdgerechten, vooral gegrild vlees, kost maximaal ƒ25,50. De meest extravagante gerechten op deze lijst zijn echter niet te krijgen: gemarineerde lamsnieren en de gegrilde schapenballen. De bediening laat ons weten dat de kaart wordt vernieuwd omdat voor deze gerechten weinig animo was.

We bestellen een groot bord meze à ƒ23,50. De Turkse variant op de tapas bestaat onder meer uit wat dolma's, drie soorten yoghurtpurees, bonen, tapenade en komt met brood. De meze zijn vers maar verder precies zoals je elders ook vindt.

Dat geldt ook voor de hoofdgerechten. We bestellen adana dürüm (gehakt gerold in brood), pirzola (lamskotelet met Turkse rijst, tomaat en peper) en iskender (gehakt met yoghurt). De porties zijn royaal, het eten is smakelijk zonder lang in het geheugen te blijven hangen. De Kavaklidere, de enige van de drie rode wijnen op de kaart die nog wel in huis was, smaakt zoals die geprijsd is: ƒ22,50. We besluiten de avond met fruit en Turkse koffie.

Voor het eten is een omweg naar Gaziantep niet nodig, voor de rest wel. De lage tafels waar je al liggend eet, kom je zelden tegen, maar ze blijken een bijzonder prettige manier om de avond aan door te brengen. Let wel: neem niet je zakenrelaties of je oma mee, daarvoor is de zaak allicht niet de beste optie. Zelf dachten we er meer aan om bij een volgend bezoek met een man of zes te gaan liggen, een fles raki (ƒ70) te bestellen en ons opnieuw het koffiedik te laten lezen. Want ook dat bleek mogelijk in deze traditionele `Turkisch Lounge'.

    • Tijn Kramer