Leeds komt niet voorbij stug Valencia

Leeds United is er gisteren op het eigen Elland Road niet in geslaagd Valencia te verslaan. De Engelse voetbalploeg bleef in de halve finales van de Champions League tegen de Spanjaarden steken op 0-0.

Valencia was naar Leeds gekomen met de intentie om geen doelpunten tegen te krijgen. De ploeg van de Argentijnse coach Cúper vreesde vooraf vooral de scoringsdrift van de Engelsen die in de kwartfinales de Spaanse landskampioen Deportivo La Coruña met 3-0 hadden overklast. Cúper haalde gisteren na de 0-0 opgelucht adem in de wetenschap dat Leeds over zes dagen naar Mestalla in Valencia komt.

Cúper weet dat het verschil tussen thuis en uit spelen voor de verrassende Engelse halve finalist in de Champions League tot dusver groot is gebleken. Barcelona veegde de ploeg in Nou Camp dit seizoen al met 4-0 van de mat. Twee weken geleden in La Coruña mocht Leeds van geluk spreken dat de Spanjaarden niet verder kwamen dan 2-0.

Valencia, dat thuis de afgelopen jaren vrijwel onverslaanbaar is gebleken, is dan ook de grote favoriet om dinsdag voor de tweede achtereenvolgende keer de finale van de Champions League te halen. Vorig jaar verloor Valencia in de finale overigens kansloos van Real Madrid. De enige tegenvaller voor Valencia is dat het in de return tegen Leeds niet kan beschikken over de geschorste spelers Carboni en Baraja. Beiden liepen gisteren tegen hun tweede gele kaart op.

In het weinig spectaculaire duel waren beide ploegen gisteren aan elkaar gewaagd. Leeds ging vanaf het eerste fluitsignaal van de Italiaanse arbiter Collina op zoek naar een treffer, maar het was Valencia dat in de elfde en de achttiende minuut dicht bij een doelpunt was. Een omhaal van de Noorse aanvaller Carew en een kopbal van Mendieta misten echter net het doel.

Halverwege de eerste helft was Leeds voor het eerst gevaarlijk via de sterk spelende Bowyer. De Leeds-middenvelder, die zich binnenkort opnieuw voor de Engelse rechter moet verantwoorden voor een vechtpartij waarbij hij met een aantal ploeggenoten een Pakistaan in elkaar zou hebben geslagen, mocht echter van geluk spreken dat hij in de 28ste minuut geen rood kreeg. Bowyer drukte zijn schoen enkele malen in het lichaam van de op de grond liggende Sánchez. Collina zag het vergrijp niet.

In de tweede helft had Leeds via Matteo en opnieuw Bowyer de kans de score te openen. De Spaanse doelman Cañizares stopte op miraculeuze wijze de kopbal van Matteo, terwijl de poging van Bowyer in de 70ste minuut op de lat eindigde. In de blessuretijd was het nog bijna Valencia dat met de overwinning aan de haal ging. Een afstandsschot van invaller Vicente kon ternauwernood door Ferdinand van de lijn worden gehaald.

Beide coaches zagen na afloop nog volop kansen voor hun elftal om de finale op 23 mei in Milaan te halen. Valencia-coach Cúper: ,,We hebben de storm weerstaan. Volgende week wordt het een geheel andere wedstrijd, waarin Leeds veel minder fel zal aanvallen.'' O'Leary van Leeds: ,,Ik ben tevreden met het resultaat. Als we onze dag hebben, kunnen we ook scoren in een uitwedstrijd.''