KPN is `geen slap jochie'

KPN heeft het afgelopen jaar bijna tachtig procent van de koers ingeleverd. De aandeelhouders toonden zich er gisteren bepaald niet blij mee. Niettemin ademde de vergadering ook een sfeer van opluchting dat het bedrijf nog steeds bestaat.

Het applaus klinkt mat en ingehouden. De in het Haagse Congrescentrum bijeengekomen aandeelhouders van KPN zijn allang blij dat het telecombedrijf na een turbulent verlopen jaar nog overeind staat. Voor die prestatie willen ze de handen wel voorzichtig op elkaar brengen. KPN-topman Paul Smits draagt tijdens de uitzonderlijk lange vergadering een horloge met het rood-witte Feyenoord-embleem, misschien wel om zichzelf te blijven herinneren aan de lijfspreuk van de door hem bewonderde Rotterdamse voetbalclub: geen woorden maar daden.

De beurskoers van KPN heeft het afgelopen jaar bijna 80 procent ingeleverd en bereikte in maart een dieptepunt onder de 10 euro. Het telecombedrijf heeft een nettoschuld van 22 miljard euro opgebouwd met investeringen in geavanceerde mobiele telefonie (UMTS of 3G). Ter vergelijking: tegen de slotkoers van gisteren (14,70 euro) heeft KPN een beurswaarde van 17,7 miljard euro.

,,Als het eb is gaan alle bootjes naar beneden, groot en klein'', filosofeert Smits tijdens zijn openingstoespraak. Voor KPN is ,,een nieuwe realiteit'' ontstaan als gevolg van de schuldenlast. Het accent ligt voorlopig op autonome groei, grote investeringen of overnames kunnen niet worden gedaan. Maar ,,we blijven streven naar een vooraanstaande positie, met of zonder partner'', aldus Smits. ,,Het is een spannend avontuur, maar wij zijn geen avonturiers.''

Geen woorden maar daden. Directeur Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil graag van Smits weten hoe KPN de strijd denkt aan te gaan met bedrijven die – over het algemeen – groter en minder belast door schulden zijn en over diepere zakken beschikken. Of zit KPN wat investeringen betreft volledig klem?

Smits kan deze aanval pareren. De afgelopen weken heeft de Duitse KPN-dochter E-plus grote strategische successen geboekt. Met twee concurrenten, Mobilcom (France Telecom) en Group 3G (Telefónica/Sonera), zijn contracten gesloten over het gebruik van het netwerk van E-plus. Het levert niet alleen geld op, zegt Smits. Het bevestigt ook de positie van E-plus in Duitsland ten opzichte van ex-monopolist Deutsche Telekom en het geeft KPN een goede uitgangspositie bij het delen van toekomstige 3G-netwerken. KPN is ,,geen slap jochie'' in de branche, aldus de topman.

De Vries eist dat KPN zijn aandeelhouders meer houvast geeft. KPN heeft vorig jaar al besloten het dividend niet langer in contanten, maar in aandelen uit te keren. Naar welke winst per aandeel streeft KPN eigenlijk? Maarten Henderson, de financiële man van KPN, moet tegenover De Vries en de aandeelhouders het antwoord schuldig blijven. In het algemeen rekent KPN op een omzetstijging dit jaar met 10 tot 15 procent. Het resultaat voor rente en afschrijvingen (Ebitda) zal dit jaar met 5 procent toenemen. Aan het einde van 2003 zal weer nettowinst worden geboekt. Gedetailleerder kan of wil KPN voorlopig niet zijn.

,,U bent een speculatief fonds geworden'', constateert De Vries. Later zegt de VEB-directeur: ,,KPN heeft de eerste ronde van de Champions League gehaald, maar ik denk dat het de finale niet zal bereiken. Een overname is een wezenlijk lonkend perspectief.''

De suggestie dat KPN aan de immateriële activa, zoals UMTS-vergunningen, een te hoge waardering toekent, wijst Henderson van de hand. De Vries: ,,Bent u er van overtuigd dat de licenties dezelfde waarde hebben als u ze nu zou verkopen?'' Henderson: ,,Natuurlijk. Waar het om gaat is wat wij in de toekomst kunnen verdienen met de licenties.''

De aandeelhouders moeten het ermee doen. Er is kritiek, maar nog meer heerst er `gedwongen berusting'. Tijdens de stemming geeft Union geen goedkeuring aan het door het bestuur en commisarissen gevoerde beleid. Ook stemmen Union en enkele andere grote aandeelhouders tegen een loonsverhoging voor de commissarissen.

    • Stéphane Alonso