Koninginnedag 1

Kort voor middernacht kwamen wij thuis van een dagje Koninginnedag in Amsterdam. Ons plan was om rond 19.00 uur huiswaarts ('s-Hertogenbosch) te keren vanuit Amsterdam-Amstel. Volgens de NS-informatie zou er om 19.05 een intercitytrein richting 's-Hertogenbosch vertrekken. Na een half uur (één bomvolle stoptrein vanuit Amsterdam-CS en één sneltrein naar Amsterdam-CS en geen informatie) zijn we met de metro richting Amsterdam-CS vertrokken. Gedachtegang: vanaf daar vertrekken meer treinen, dus misschien meer succes. Op CS hebben we tot 21.15 uur gewacht alvorens we besloten het station te verlaten en via alternatieve routes huiswaarts te keren. Een taxi was geen alternatief, wachttijd: 3 uur. In die twee uur hebben we drie treinen zien vertrekken (inclusief die twee treinen op Amstel).

Heel raar al die rellen, de mensen die wij gezien hebben waren niet boos, laat staan agressief of vijandig. Wel hebben we mensen zien zingen, dansen en zelfs waven over de verschillende perrons. Wel hebben we de politie als agressief ervaren. Bij het afsluiten van de uitgangen werd er gerend en geschreeuwd door de politie en beveiligingspersoneel, en wederom niets uitgelegd. Bij een vriendelijk verzoek aan een agent, met hond, hoe we het station konden verlaten, werden we afgeblaft en niet alleen door de hond.

Wat ons nog meer verbaasde was het uitblijven van informatie door de NS. Er was niemand te vinden die ons of anderen iets kon vertellen. Ook de politie wist niets, of vertelde niets. Via borden of intercom werden geen mededelingen gedaan, behalve één: `Er rijden geen treinen'. Via het late journaal (0.00 uur) thuis begreep ik dat er 's middags mensen aan een noodrem hadden getrokken, vervelend, maar het hoeft geen uren te duren om überhaupt een trein te laten rijden. Het hoeft toch ook geen uren te duren voordat je mensen inlicht wat er aan de hand is. Je kunt om veiligheidsredenen besluiten een station af te sluiten, maar mensen niet informeren leidt tot frustratie. Het is te gemakkelijk om de reiziger de schuld te geven.

Al die mensen, van 20'ers tot 60'ers, backpackers, ouders met kinderen, maar vooral feestende mensen, waarvan velen gelaten op een trein wachten, zullen niet zonder meer overgaan tot agressie. Niet uitleggen waarom er geen treinen rijden, niet uitleggen waarom het station dicht moet, ook met loeiende sirenes (drie auto's achter elkaar) door feestende mensen rijden (21.30 toen wij voor het station waren) werkt niet bevorderlijk voor de goede sfeer.

    • den Bosch
    • Jacomijn Hendrickx