KINDERAGENDA

Lollies maken

In het Bakkerijmuseum in Medemblik kun je in de vakantie zelf lollies maken. Het is wel even kliederen, want voor lollies heb je suiker, water en stroop nodig. Je begrijpt: dat plakt lekker! Aan het suikerdeeg voegt de bakker kleur- en smaakstoffen toe. Als het deeg lekker kneedbaar geworden is, mag je er zelf een vorm van maken: een hartje, een spiraal, een beest of een poppetje. Verzin zelf maar iets geks. Daarna moet het deeg afkoelen en wordt de lollie hard en is-ie eetbaar.

*Een lollie maken in het Bakkerijmuseum, Nieuwstraat 8, Medemblik. T/m 6 mei dagelijks van 12-17u. De activiteiten zijn doorlopend en reserveren is niet nodig. Toegang: volw ƒ6, kinderen ƒ4. Inl 0227-545014.

Vissersdorp

Je kan een echt Arabisch vissersdorp bezoeken in het Bijbels Openluchtmuseum in Heilig Landstichting. Tell Arab heet het. Je vindt er eenvoudige huizen die dicht aan de vloedlijn liggen. Er is een gastenverblijf, een kleermakersatelier, een winkeltje voor koffie en kruiden. Op de scheepswerf liggen de boten ter reparatie. De dagelijkse handel speelt zich af in de souk. De touwslager, de houtbewerker en de mandenmaker hebben elk een werkplaats. In een van de woonhuizen kun je zien hoe het is wanneer het feest van de profeet wordt gevierd. Kinderen kunnen dagelijks onder begeleiding netten boeten, Arabische kleding aantrekken en mandjes vlechten. Ook leren kinderen hun naam schrijven in het Arabisch, manden op hun hoofd vervoeren en vis te roosteren.

*Bijbels Openluchtmuseum, Profetenlaan 2, Heilig Landstichting (bij Nijmegen) Open ma t/m zo 9-17u30 Volw ƒ15, kinderen tot 13 jaar ƒ7,50 Activiteiten 10u30-16u30 Tel. 024-3823110

Kaas maken

Als je niet op het platteland woont, heb je meestal `weinig kaas gegeten' van het leven op de boerderij. Daarom organiseert Activiteitencentrum Zjaak in Rotterdam op woensdag 9 mei een workshop kaas maken. In één middag leer je hoe je zelf kaas kunt maken. Met een traditioneel recept ga je aan de slag. Als de kaas klaar is, moet hij even rijpen en in de tussentijd ga je kaashapjes maken. Daarna krijg je een stukje kaas mee naar huis, zodat je de volgende dag op school kunt zeggen dat je zelfgemaakte kaas op je boterham hebt! Als ze dat maar geloven....

*Workshop kaas maken, woe 9 mei van 14-16u30 in Activiteitencentrum Zjaak, Maria Wesselingstraat 8, Rotterdam-Prinsenland. Kosten: 8,50. Aanmelden noodzakelijk: 010-2668777

Verf maken

Als je iets wilt schilderen, ga je naar de verfwinkel .Daar koop je dan een tube of een pot verf. Maar vroeger ging dat heel anders! Toen maakten schilders nog hun eigen verf: van stenen en houtskool, rode bietensap en klei. In het Universiteitsmuseum in Utrecht kun je op 4 en 6 mei zelf uitproberen hoe je verf moet maken. Als de verf klaar is, mag je er mee schilderen.

*Het verf maken op 4 en 6 mei begint om 12u, om 13u30 en om 15u. Wel van tevoren aanmelden: 030-2538008 (tussen 11-17u). Toegang: volw ƒ7,50, kinderen en 65+ ƒ3,75. Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, Utrecht. www.museum.uu.nl

Middeleeuwen

Het Muiderslot staat t/m 6 mei helemaal in het teken van de Middeleeuwen. Dan herleven de woeste tijden met zwaardvechtdemonstraties, optredens van narren en jongleurs en muziek van de troubadour. Een valkenier heeft drie roofvogels bij zich en geeft uitleg over de rol die ze speelden in de Middeleeuwen.

*T/m 6 mei: Middeleeuwen op het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden. Elk uur worden er rondleidingen gegeven. Het slot is open van 10-17u, op za/zo van 13-17u. Toegang: volw ƒ12,50, kinderen en 65+ ƒ10. Inl 0294-261325

Leger

Bij het Legermuseum in Delft rijden zaterdag 5 mei echte en nagemaakte voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. In de gracht voor het museum vaart het model van een torpedoboot die rookgordijnen aanlegt en vuurflitsen afgeeft. Op de binnenplaats zijn demonstraties met op afstand bedienbare modelvoertuigen en er rijdt zelfs een radiografisch bestuurde tank. Voor ouderen is er een boekenmarkt, vooral met boeken over de Eerste Wereldoorlog.

*Legermuseum, Korte Geer 1, Delft. 5 mei gratis toegankelijk 10-17u Inl 015-2150500

De Duif

Als je heel stil bent, hoor je misschien het geraas van een waterval en het getjirp en gezoem van insecten. Kijk maar eens op de grond bij het vliegtuigje De Duif dat in Aviodome staat. Ooit is het toestel neergestort in Venezuela. Gelukkig is niemand daarbij gewond geraakt, maar het toestel was wel onherstelbaar kapot. De stalen buizen van het vliegtuigje, die meer dan zestig jaar in de tropenzon hebben staan blakeren, zijn nu tentoongesteld in Aviodome. De linnen bekleding van de romp is weg. Zie je nog meer beesten in en om het wrak? Kijk eens of je een schildpad ziet. Vergeet ook niet een bouwplaat te vragen, dan kan je de Duif thuis zelf namaken.

*Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome-Schiphol, Westelijke Randweg 201, Luchthaven Schiphol. Open tot 1 okt dag. 10-17u. Toegang: kinderen 4 t/m 12 jr ƒ12,50, volw ƒ15. Inl 020-4068000.

Donner

Zaterdag 5 mei is er in het Theater in de Kelder van Donner een kinderkunstmiddag naar aanleiding van het boek De Andere Werkelijkheid van Jeroen Bosch van Paul van Loon. Paul leest voor en Wim Pijbes, directeur van de Kunsthal Rotterdam, vertelt over kunst en kinderen. Daarna wordt er voor kinderen een workshop geven rondom het werk van Jeroen Bosch.

*De kinderkunstmiddag is op 5 mei 14-15u30 uur in het Theater in de Kelder van Donner. Kinderen die willen deelnemen aan de workshop, kunnen zich aanmelden bij de afdeling Kinderboeken in de Kelder van Donner of per email kinderboeken@donner.nl