Japan arresteert `zoon' van leider van Noord-Korea

De Japanse douane heeft een man gearresteerd die zegt de zoon van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il te zijn. De man werd aangehouden terwijl hij met een vals paspoort probeerde Japan binnen te komen. Dit berichten Japanse media vanmiddag op basis van bronnen bij de politie. Er is nog geen officiële bevestiging van het nieuws.

De man in kwestie werd dinsdag op het vliegveld Narita aangehouden met een vals paspoort van de Dominicaanse Republiek.

Zijn reisgenoten, twee vrouwen van in de dertig en een jongen van vier, hadden eveneens valse papieren.

De man arriveerde met een vlucht uit Singapore zei als toerist Japan te bezoeken. De autoriteiten vermoedden echter dat de man Kim Jong-nam is, de in 1971 geboren zoon van de leider van de communistische kluizenaarsstaat. De man zei aanvankelijk Zuid-Koreaan te zijn. Later vandaag erkende hij tgen zijn ondervragers van de politie: ,,Ik ben Kim Jong-nam'', zo meld het persbureau Kyodo.

Volgens de Japanse tv-zender TBS menen de autoriteiten dat het onmogelijk is om een officiële bevestiging van zijn vermoedde identiteit te krijgen omdat er geen diplomatieke relaties met Noord-Korea bestaan. Zonder bevestiging zou de man uiteindelijk slechts uitzetting wachten.

Kim Jong-nam zou in Noord-Korea verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van computertechnologie. Hij vergezelde zijn vader bij diens bezoek aan Shanghai eerder dit jaar waar bij high-tech fabrieken de resultaten van China's modernisering werden bekeken.

Noord-Korea zal zijn moratorium op het testen van raketten ten minste tot 2003 intact laten. Dit heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il vandaag tegen de bezoekende voorzitter van de Europese Unie, Zweedse premier Göran Persson, gezegd.

Het Noord-Koreaanse raketprogramma is een van de belangrijkste motieven voor de VS om een raketschild te ontwikkelen, zoals gisteren uiteengezet door president George W. Bush. Zomer 1998 lanceerde Noord-Korea tot veler verbazing een raket over Japan heen richting Stille Oceaan, maar een jaar later ging het akkoord met een moratorium.

Kim Jong-il is nog steeds geïnteresseerd in een tegenbezoek aan Zuid-Korea, aldus Persson, maar zal dit niet doen voordat duidelijk is hoe het Korea-beleid van de regering Bush eruit gaat zien. De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung bracht een jaar geleden een baanbrekend bezoek aan het noorden, maar de detente tussen beide Korea's die daarna op gang kwam, is sinds het aantreden van Bush tot stilstand gekomen.

De Europese lidstaten, inclusief Nederland, hebben de laatste anderhalf jaar in sneltreinvaart relaties met Noord-Korea aangeknoopt. Persson is de eerste westerse leider die een officieel bezoek brengt aan de kluizenaarsstaat. De EU-coördinator voor het buitenlands beleid Javier Solana en commissaris voor externe relaties Chris Patten vergezellen hem.

De twee dagen durende gesprekken met Kim Jong-il waren positief, aldus de EU-leiders. ,,Hij wil zeker een tweede top met de Zuid-Koreaanse president'', zei Persson, maar men ,,is voorzichtig met het bepalen van het tijdstip''.