Israël oogst felle kritiek Washington

Israël heeft gisteren opnieuw scherpe Amerikaanse kritiek moeten incasseren op een inval in Palestijns gebied, in de nacht van maandag op dinsdag, in het zuidelijke deel van de Gazastrook.

Tijdens deze actie werden volgens Palestijnse bronnen twintig huizen platgelegd door bulldozers. Een Palestijn kwam daarbij om en veertien andere Palestijnen liepen verwondingen op.

Het Israëlische leger zei dat Israël volgens het akkoord van Oslo het recht heeft militaire operaties uit te voeren in het gebied, waar soldaten langs de grens met Egypte patrouilleren. Palestijnse bronnen zeiden vanmorgen dat Israël er op uit is een niemandsland te creëren in het gebied tussen de Israëlische nederzettingen en Palestijnse vluchtelingenkampen in de Gazastrook.

Kort voordat de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres gisteravond door zijn Amerikaanse collega Colin Powell in Washington werd ontvangen, zei de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de Israëlische actie in Gaza hervatting van het vredesoverleg bemoeilijkt. Israël en de VS verschillen van mening over de voorwaarden waaronder het vredesoverleg kan worden hervat.

Premier Sharon benadrukte gisteren dat er eerst een einde aan de Palestijnse vijandelijkheden moet komen. De ministers Powell en Peres daarentegen houden het er op dat ,,vermindering van het geweld'' voldoende is om draad weer op te pakken.

Volgens Ha'aretz nam Peres in de VS de Palestijnse leider Yasser Arafat in bescherming tegen de beschuldiging van Sharon dat Arafat volledig verantwoordelijk is voor het Palestijnse geweld. Peres zou gezegd hebben dat Arafat geen toestemming had gegeven voor Palestijnse aanvallen op Israël.

Ook zou Peres Arafat beschouwen als Israëls vredespartner. ,,Hij is gekozen. We houden ons niet bezig met demonisering van de Palestijnen, die al zoveel hebben geleden'', aldus Peres.

Een Amerikaanse diplomaat zei gisteren moeilijk te kunnen geloven dat dergelijke woorden uit de mond komen van een minister in het kabinet-Sharon.

Premier Sharon sloeg gisteren tijdens een zitting van het kabinet in de nederzetting Ofra, op de bezette westelijke Jordaanoever, een harde toon aan tegen de Palestijnen. Sharon legde ook uit dat sommige militaire operaties bekend worden gemaakt, maar andere geheim blijven of zelfs ontkend worden. Sharon zei voorts dat bepaalde gebieden van de Jordaan-vallei ,,eeuwig van Israël zullen blijven''.

Het Israëlische leger heeft vannacht een militaire post neergezet op de plaats waar deze week een kolonist door Palestijnen in zijn auto werd doodgeschoten. Volgens de Israëlische radio zullen binnenkort meer van dergelijke posten in bezet gebied verrijzen om de kolonisten die van deze wegen gebruik maken te beveiligen.

    • Salomon Bouman