HIER & DAAR

Uiver

Luchthaven Lelystad opent het seizoen met een expositie rond het vliegtuig uit 1934, de DC-2 `Uiver'. De eerste weken zal alleen de tentoonstelling te zien zijn. Het onderhoud aan het historische passagiersvliegtuig, dat plaatsvindt op de luchthaven Schiphol, zal enkele weken meer in beslag nemen dan oorspronkelijk was gepland. Als gevolg daarvan kan de `Uiver' pas begin juni van Schiphol naar Lelystad worden overgevlogen. Tot de aankomst van de `Uiver' zal de Uiverdome gratis toegankelijk zijn. De tentoonstelling bestaat onder meer uit een bijna 100 meter lang getekend en geschilderd 'stripverhaal' dat de geschiedenis van 'Uiver' en zijn rol in de Londen-Melbourne Race van 1934 vertelt.

*De Uiver-expositie Uiverdome, de Arendweg luchthaven Lelystad Open wo t/m zo 10-17u. Inl 020 406 8000, Internet www.aviodome.nl.

Stadswandeling

Op zaterdagmiddag 6 mei 14-16u en op wo 9 mei 19-21u organiseert Oculare in de Utrechtse binnenstad de tweede stadswandeling van een serie van vijf over de Dom en de vier Middeleeuwse kapittelkerken. De gids vertelt verhalen en toont interessante plekjes rondom de Pieterskerk. De rondleiding begint bij de ingang van de Domkerk op het Domplein in Utrecht. Kosten: ƒ17,50 per persoon, inclusief een consumptie tijdens de pauze en een documentatiepakket. Volgende Kerkenkruiswandelingen; Data: 3 en 6 juni Rondom de Janskerk, 8 en 11 juli Rondom de Mariakerk, 5 en 8 augustus Rondom de Paulusabdij. Opgave verplicht: Oculare 030-2883261 of per Email: info@oculare.nl

Monastieke wandeling

Op zaterdag 12 mei organiseren vier spirituele centra uit de omgeving van Bakkum en Egmond voor de tweede keer een monastieke wandeling van circa 17 kilometer door bos, weilanden en langs de duinrand. Doel is de deelnemers kennis te laten maken met de spirituele activiteiten in de streek rondom Egmond. Het thema van deze wandeling is: ,,Als je wilt leren mediteren, leer dan eerst te lopen.'' (Krishnamurti)

*Opgave noodzakelijk vóór 9 mei bij De Cynham, Herenweg 270, 1934 BH Egmond aan den Hoef. Tel. 072-5070760, bellen tussen 9-12u. Kosten volw ƒ20 en kinderen ƒ10. De monastieke wandeling start 9u (verzamelen 8u30) vanaf het Monastiek Studiecentrum Zeeveld aan de Noorderstraat 2 in Castricum en eindigt om 17u15 op Monastiek Centrum Zeeveld.

Hertzberger

Van 5 mei tot en met 24 juni is de reizende tentoonstelling Articulations te zien in de hoogbouw van het museum Nagele. Deze tentoonstelling was eerder in Duitsland, Argentinië en in Rotterdam. Vier door Hertzberger zelf ontworpen paviljoens geven een beeld van het creatieve proces dat onder meer geleid heeft tot het kantoor van Centraal Beheer in Apeldoorn en het Chasse Theater in Breda. Elk paviljoen belicht een van de vier categorieën die als een rode draad door het oeuvre van Hertzberger lopen: scholen, theaters, kantoorgebouwen en stedenbouwkundige ontwerpen.

*Articulations t/m 24 juni. Museum Nagele, Ring 23, Nagele. Open do t/m zo 13-17u, tel. 0527-653077

Middelburg

Zondag 6 mei is het mogelijk een wandeling te maken door het historisch centrum van Middelburg, langs galeries, ateliers, musea, antiquariaten, kunstuitleen en andere instellingen op het gebied van kunst en cultuur. Allen herkenbaar aan een blauwe gevelvlag. Folder met uitgebreide routebeschrijving verkrijgbaar bij het VVV en deelnemers. Daarnaast vindt een grote boekenmarkt plaats. Antiquaren en boekhandelaren uit Zeeland en daarbuiten stallen in 75 kramen hun boeken en prenten uit op de markt, Lange Delft en onder de Lange Jan.

Stoom

Op 6 mei is het stoom afblazen in het Maritiem Buitenmuseum in Rotterdam. Alles in het museum, binnen en buiten, staat van 12-16u30 in het teken van Stoom!!! Nog niet eens zo lang geleden was dit dé manier om motoren van treinen, boten, trams aan te drijven. Een belangrijk deel van de collectie van het Maritiem Buitenmuseum is gericht op motoren, stoomslepers en andere collectiestukken die het ook in de 21e eeuw nog goed doen.

*Maritiem Buitenmuseum, Leuvehaven 50-72, Rotterdam. Museum en de activiteiten gratis toegankelijk. Open ma t/m vr 10-16u30 za-zo 11-16u30 www.buitenmuseum.nl

IJs

In Madurodam kunnen de circa veertig ijssculpturen uit China, die er al vanaf februari staan, dankzij de constante temperatuur van -10 graden Celsius nog tot 7 mei worden bewonderd. Bezoekers hoeven de koude niet te vrezen, bij de ingang van de enorme vrieskist waar de beeldhouwwerken staan, worden bodywarmers uitgereikt.

*Magic Ice t/m 6 mei in Madurodam, Den Haag. Open dagelijks 9-20u Toegang volw ƒ22, kind 4-11 ƒ15 Inl 070-4162420 Internet www.madurodam.nl

Zand

Vanaf 5 mei wordt begonnen met de bouw van Nederlands, grootste, vrij toegankelijke, zandsculpturen festival in Scheveningen. Tien professionele zandkunstenaars, de zogenoemde `master carvers', maken evenzovele zandkastelen. Thema dit jaar is: Mythologie van deze Wereld. Hoogtepunt wordt de bouw van een 20 bij 8 meter grote sculptuur.

*International Sandsculpture Festival, Scheveningen. Gratis. Inl VVV 0900-3403505 (75 ct/pm)

Royal

Tot en met 31 augustus rijdt de 3 uur durende Royal Tour weer in Den Haag. Een tocht langs paleizen die eindigt bij het Haags historisch Museum.

*Royal Tour di t/m za vertrek 13u VVV Kon. Julianaplein 30 en 13u15 Gevers Deynootweg 1134 Den Haag. Res aanbev. 0900-34033505 (75 ct/pm) Ook voor de Architectuur Tour.