Guy Hands overspeelt hand

Gaat Guy Hands iets nieuws doen? De gewiekste topman van Nomura's Principal Finance Group lijkt erop uit om voor 1,85 miljard dollar de hotelketen Meridien over te nemen. Hands heeft tot dusver van zich doen spreken door andere bedrijven in de vrijetijdssector - zoals pubs en bookmakerskantoren - op te kopen en hun cashflow te gebruiken als onderpand voor hun bezittingen.

Als hij van plan is om dezelfde financiële tovenaarskunsten los te laten op zo'n grote hotelketen als Meridien, zou dat een primeur voor Engeland zijn - als hij er tenminste succes mee heeft.

Pubs, althans de gepachte, zorgen voor langlopende huurinkomsten, wat ze zeer geschikt maakt als onderpand. Het probleem is dat hotels conjunctuurgevoeliger zijn, hoewel budgethotels en luxehotels de problemen als het wat minder gaat nog wel enigszins kunnen ontlopen. Zulke problemen dwongen Greenwich NatWest om de eerste en tot dusver laatste hotelsecuritisatie (gang naar de financiële markten) in Engeland al één jaar na de introductie in 1998 te herfinancieren. De bezittingen en de merknaam van de Meridien-keten behoren tot de betere in de sector. Maar zelfs het Grosvenor Hotel biedt alleen maar business class-faciliteiten.

Toch zou dat voor Hands geen bezwaar moeten zijn. Hotelsecuritisatieszijn in de VS nu algemeen gebruik. Britse beleggers schrikken er nu minder snel voor terug, omdat beleggingsfirma's al zo vaak pubs hebben opgekocht. Door een reeks van te voren afgesproken schuldfinancieringsdoelen aan elk onderdeel van de deal te verbinden, kan de kasstroom omgeleid worden naar de vorige tranche als het bedrijf één specifiek doel mist. Dat moet kredietbeoordelaars en beleggers geruststellen. Hands lijkt het bod van Marriott op de Meridien-keten overtroffen te hebben. Hij weet misschien iets van hotels van andere ketens onder zijn beheer. Maar het is moeilijk in te zien hoe hij meer waarde uit Meridien zou kunnen halen dan Marriott.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • John Paul Rathbone