Gergjev Festival gewijd aan Sjostakovitsj

Het zesde Gergjev Festival, dat het Rotterdams Philharmonisch Orkest en chef-dirigent Valery Gergjev van 13 tot en met 22 september wijden aan de Russische componist Dmitri Sjostakovitsj, is omvangrijker dan ooit. De financiële mogelijkheden zijn ter gelegenheid van de manifestatie `Rotterdam 2001 Culturele hoofstad van Europa' sterk verruimd. De gemeente Rotterdam geeft 1.1 miljoen subsidie, Philips heeft de sponsorbijdrage verdubbeld.

Het festival is gewijd aan de symfonieën 4 t/m 9, de `oorlogssymfonieën' van Sjostakovitsj en herinnert aan de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog, die werden aangericht in Rotterdam en St. Petersburg, het toenmalige Leningrad, de stad van Sjostakovitsj. Aan het festival wordt ook meegewerkt door de Kirov Opera uit St. Petersburg, waarvan Gergjev chef-dirigent en artistiek leider is.

Verder zijn er naast een uitvoerige randprogrammering met films, filmmuziek, orkestliederen en kamermuziek ook operavoorstellingen. In Luxor gaat de opera Lady Macbeth van Mtsensk, twee keer gedirigeerd door Gergjev en een keer door Maxim Sjostakovitsj, de zoon van de componist. Sjostakovitsj' onvoltooide opera The Gamblers (1941, De spelers), wordt semi-scènisch uitgevoerd in De Doelen.