Ex-veilingbazen VS aangeklaagd

Een Amerikaanse federale jury heeft twee voormalige directeuren van de veilinghuizen Christie's en Sotheby's in staat van beschuldiging gesteld. Het tweetal wordt verdacht van onderlinge prijsafspraken.

Volgens de jury worden de twee voormalige veilingbazen, Alfred Taubmann van Sotheby`s en Anthony Tennant van Christie's, verdacht van internationale samenzwering. Ze zouden tussen 1993 en 1999 dezelfde veilingkosten hebben berekend aan hun klanten. Daarmee streken ze gezamenlijk ruim een miljard gulden aan commissiegelden op.

Volgens de aanklacht hebben de ex-directeuren de antikartelwetgeving overtreden. Ze kunnen daarvoor een celstraf krijgen van drie jaar en 350.000 dollar boete. Zowel Christie's als Sotheby's in Amsterdam onthouden zich van elk commentaar en verwijzen naar hun respectievelijke hoofdkantoren.

Het Amerikaanse Sotheby's is in februari van dit jaar al veroordeeld tot de betaling van een boete van 112,5 miljoen gulden wegens illegale prijsafspraken met zijn Britse concurrent Christie's. Algemeen directeur Brooks en oud-bestuursvoorzitter Taubmann namen in februari vorig jaar al ontslag omdat er bewijzen gevonden waren voor de prijsafspraken. Christie's ontliep toen strafrechtelijke vervolging door aan het overheidsonderzoek mee te werken.