Essent ziet voorlopig af van gang naar de beurs

Energiebedrijf Essent zal voorlopig niet naar de beurs gaan als gevolg van de recente besluiten in Den Haag over de privatisering van de regionale elektriciteit netwerken. ,,We hebben geen andere keus dan het plan voorlopig in de ijskast te zetten'', zegt Essent-voorzitter Kees Wiechers.

De Tweede Kamer besloot in april dat elektriciteitsbedrijven alleen maar een minderheidsbelang mogen verkopen van hun distributie netwerken maar dat het juridische eigendom tot 2004 in handen van de overheid blijft. In 2004 zal het parlement opnieuw kijken of waardevolle netwerken verkocht mogen worden.

,,Als privatisering aan dergelijke voorwaarden gebonden is dan kun je maar beter helemaal afzien van privatisering'', zegt Wiechers.

Essent had in 2002 naar de Amsterdamse beurs willen gaan en eenderde van het bedrijf aan de man willen brengen. Maar zonder de netwerken is het bedrijf een stuk minder waard, waardoor de beursgang minder aantrekkelijk wordt.

De verkoop van aandelen had geld in het laatje moeten brengen voor verdere expansie waardoor Essent groot genoeg zou worden om onafhankelijk te kunnen blijven tussen het geweld van de grote Europese en Amerikaanse energiebedrijven.

Wiechers denkt dat de acties in Den Haag de kans hebben vergroot dat Essent een overname kandidaat wordt. Essent heeft 500.000 klanten in Duitsland en wil binnen een paar jaar naar de twee miljoen. In Nederland levert Essent elektriciteit aan 2.3 miljoen huishoudens en gas aan 1.7 miljoen huizen. Het bedrijfsresultaat is in 2000 met 10 procent gestegen naar 465 miljoen euro. De omzet bedroeg 5,06 miljard euro.