Buisje met MKZ-vocht onderzocht door OM

Het openbaar ministerie laat de inhoud van een laboratoriumbuisje onderzoeken dat dinsdag in Kootwijkerbroek is gevonden. Het buisje bevat volgens viroloog S. Barteling vermoedelijk lymfevocht; materiaal dat bij verdunning een besmetting met mond- en klauwzeer kan veroorzaken.

Het laboratoriumbuisje was bevestigd aan een straatnaambord aan de Dijkerweg. Volgens een woordvoerder van de Stichting Boer en Vee, een belangenvereniging van gedupeerde boeren, is dit gedaan met de bedoeling het MKZ-virus in Kootwijkerbroek via de wind verder te verspreiden. ,,Boer en Vee slaat de plank volledig mis'', zegt dierenarts G. Heine. Hij heeft als eerste het buisje met watten en een geelachtige substantie bekeken maar het als ,,niet verdacht'' bestempeld. ,,Iemand die wil frauderen doet dat toch niet open en bloot. Ik denk dat het buisje eerder te maken heeft met luchtonderzoek of zoiets.''

Viroloog Barteling sluit niet uit dat het om besmettelijk materiaal gaat. Barteling heeft al eerder openlijk zijn twijfels geuit over de aangetroffen besmetting met MKZ op een kalverhouderij in Kootwijkerbroek. Volgens de gepensioneerd viroloog is het goed mogelijk dat er is gefraudeerd met bloedbuisjes.

De helft van de inhoud van het laboratoriumbuisje dat nu is gevonden, is door Barteling overgedragen aan het onderzoeksinstituut ID-Lelystad; de andere helft is achtergehouden door de Stichting Boer en Vee. Het openbaar ministerie wil het onderzoek wellicht door ID-Lelystad laten uitvoeren. De resultaten van dit onderzoek zijn over een paar dagen bekend.