Bronwater niet gezonder

Het is ,,excessief'' duur en desastreus voor het milieu. Erger, mineraalwater uit de fles is niet zo gezond als de reclame wil doen geloven. Volgens een gisteren gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Genève bestaat er nauwelijks verschil tussen mineraalwater en kraanwater. De kwaliteit is gelijk, de smaak doorgaans ook. De richtlijnen van de EU en de VS zijn zo strikt dat kraanwater in sommige landen vaker gecontroleerd wordt dan bronwater uit de fles. West-Europeanen zijn niettemin de grootste consumenten van gebotteld water, met 85 liter per persoon per jaar.

Het onderzoek noemt het dan ook een ,,reusachtig marketingsucces'' dat bronwater, tegen een prijs die gemiddeld 500 tot 1000 keer die van kraanwater overstijgt, de snelst groeiende markt vormt op frisdrankgebied: ,,De plastic flessen zijn duurder dan het water dat ze bevatten.'' De watermarkt vertegenwoordigt naar schatting 22 miljard dollar per jaar. De studie in opdracht van het Wereld Natuur Fonds noemt de populariteit van mineraalwater een ,,sociaal fenomeen'': ,,het is een signaal van opklimmen op de sociale ladder''. Ook ongerustheid over het milieu zou een factor zijn.

rapportwww.panda.org/