Berlijn: statiegeld blikjes

De Duitse regering stemt in met een voorstel van minister Trittin (Milieu) om vanaf 1 januari statiegeld te gaan heffen op blikjes, plastic flessen en glazen flessen waarvoor de heffing nog niet geldt.

De heffing gaat 25 eurocent op blikjes kosten, en 50 eurocent op flessen met een inhoud van 1,5 liter en groter. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

,,Statiegeld op blikjes betekent geen financiële last voor de consument'', zei minister Trittin, omdat de consument het statiegeld als gebruikelijk terugkrijgt bij inlevering van blikjes en flessen. Trittin noemde het ook ,,economisch gezien een dragelijk instrument'' dat niet strijdig is met de concurrentie, omdat het geen producten uit de markt prijst.

Tegenstanders hopen op een parlementair veto tegen het plan in de Bundesrat, de Duitse Eerste Kamer, waarin de rood-groene regering van kanselier Gerhard Schröder geen meerderheid heeft.,,De verplichte heffing zou duur uitpakken voor de industrie en lastig zijn voor de consument''', zei voorzitter Hermann Franzen van de Duitse organisatie voor de Handel in een verklaring. Bovendien acht hij het milieu-effect ,,dubieus''.

Ook het Nederlandse bedrijfsleven heeft bezwaar gemaakt tegen een plan van minister Pronk voor statiegeld op blikjes. De werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB stelden voor 100 miljoen gulden te investeren in de strijd tegen zwerfafval.