Bellen naar tv voor prijzen is eenvoudig maar prijzig

Bel me! Op 0909-8820. Kom op. Hup! Voor 100 cent per minuut, staat in de kleine lettertjes, meedoen aan het belspel op RTL5. De vraag is simpel: een dier, kan heel oud worden, draagt zijn huis mee, en alle letters zijn al gegeven. Schildpad dus. Wil je lekker op vakantie, wil jij die 5000 gulden winnen, bel dan, zegt de presentatrice weer.

De belcomputer: ,,Welkom, word tiende beller en maak kans op die fantastische hoofdprijs. Je bent nu vijfde beller. Helaas, probeer het nog eens.'' De verbinding wordt verbroken.

Volgens het Tweede-Kamerlid J. de Wit (SP) zijn de belspelletjes op zenders als RTL5 en Veronica ,,volstrekt ondoorzichtig''. Hij heeft een klacht bij justitie ingediend om een einde te maken aan het ,,volkomen ten onrechte'' gedogen door de overheid. De belspelletjes zijn volgens hem in strijd met de wet op de kansspelen. ,,De consument heeft geen enkel inzicht in de wijze van selectie, de grootte van de kans op een prijs en of de programma's wel live zijn.''

De belcomputer: ,,Welkom, word tiende beller en maak kans op die fantastische hoofdprijs. Je bent nu vijfde beller. Helaas, probeer het nog eens.'' De verbinding wordt weer verbroken.

Riet is er wel doorheen gekomen. Schildpad, zegt ze, maar daarmee heeft ze nog geen 5.000 gulden. Dan moet ze eerst drie logo's aanwijzen, die verborgen zitten achter negen cijfers. Een kans van 1 op 84.

Bij Veronica is zelfs 10.000 gulden te winnen. In beeld is een portemonnee te zien. De vraag: wat is dit? ,,Het is geen agenda, wel heel waardevol en je draagt het mee. Dat zit ook in dit Franse woord, dragen'', zegt de presentatrice. De vragen zijn eenvoudig, om te zorgen dat veel mensen bellen.

De belcomputer: ,,Welkom, wij gaan nu kijken of u geselecteerd wordt om door te spelen. Bliep bliep, helaas, probeer het nog eens.''

Uiteindelijk lukt het Ali om in de uitzending te komen. Portemonnee, zegt hij. Hij mag nu proberen onder 16 cijfers drie logo's aan te wijzen. Een kans van 1 op 560. Veronica speelt het spel elke twintig minuten. Als er elke dag acht uur gespeeld wordt, valt gemiddeld na drie weken spelen één keer de hoofdprijs van tien mille.