Aegon leidt gestage daling van AEX in

Na gisteren kort door de grens van 600 punten te zijn gegaan, daalde de AEX-index vanochtend tot beneden de 590 punten. Aan het eind van de ochtend stond de beursgraadmeter op 590,3 punten, een verlies van 1,3 procent. De daling werd mede veroorzaakt door Aegon, dat ondanks een stijging van de kwartaalwinst de koers met bijna 6 procent zag dalen naar 36,10 euro

Aanvankelijk daalde de AEX op de Amsterdamse beurs licht, maar naarmate de ochtend vorderde stonden vrijwel alle hoofdfonsen op verlies. De technologiefondsen konden zich in Amsterdam niet handhaven, ondanks de al enkele dagen durende koerswinsten van de Nasdaq op Wall Street. Chipmachinefabrikant ASM Lithography daalde met bijna 4,5 procent naar 29,90 euro en KPN Qwest verloor uim 2 procent op 15,25 euro. Kabelbedrijf UPC daalde met ruim 5,5 procent naar 7,56 euro. Automatiseerder Getronics boekte daarentegen een koerswinst van 2,2 procent bij een notering van 6,17 euro.

Verzekeraar Aegon zag de kwartaalwinst stijgen met 7 procent, zo maakte het bedrijf vanochtend bekend. Voor 2001 wordt een winststijging van 10 tot 15 procent verwacht. Toch daalde de koers van het aandeel vanochtend met bijna 6 procent naar 36,10 euro. Hetzelfde beeld was bij De Koninklijke/Shell Groep te zien. Het olieconcern maakte een winststijging van 23 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar bekend en zag de koers van het aandeel met ruim 1,5 procent dalen naar 65,18 euro. Het aandeel Versatel steeg vanochtend opnieuw met 2,6 procent naar 6,60 euro. Uitgever VNU maakte vanochtend bekend een obligatielening van 900 miljoen euro uit te geven om het overbruggingskrediet voor de aankoop van marktonderzoeker ACNielsen gedeeltelijk af te lossen. Applaus van beleggers bleef uit, het aandeel VNU daalde met 2,7 procent naar 46,57 euro.

Hoekmansbedrijf Van der Moolen, opgenomen in de Midkap-index, daalde vanochtend na bekendmaking van de eerstekwartaalcijfers. De nettowinst daalde met 17 procent naar 30,8 miljoen euro ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Het aandeel Van der Moolen stond aan het eind van de ochtend op 32,90 euro, 3,2 procent lager dan de slotkoers van gisteren.

Softwareproducent Ring ging vanochtend onderuit nadat de handel in het aandeel gisteren was stilgegelegd. Oorzaak was een negatief eigen vermogen. Euronext plaatste het fonds op het strafbankje. Vanochtend werd de handel hervat en verloor het aandeel ruim een vijfde van zijn waarde.

De aandelenhandel in Tokio ligt vandaag en morgen stil vanwege twee nationale feestdagen.

In New York klom de Nasdaq met bijna 2,5 procent naar 2.220,6 punten. Sinds 4 april is het beursgemiddelde met 35,5 procent gestegen. Vooral netwerkfabrikant Cisco deed het goed. Het aandeel steeg gisteren meer dan 10 procent naar 20 dollar. De Dow Jones daalde 0.2 procent naar 10.876,7 punten. Op de Londense beurs stond de FTSE-index aan het eind van de ochtend op een verlies van 1,4 procent bij een koers van 5.821,7 punten. De CAC-index in Parijs noteerde 0,9 procent lager op 5.521,5 punten en de Duitse DAX in Frankfurt stond op 6.141 punten, een verlies van 1,2 procent.