Zberg continueert succes Raboploeg

Markus Zberg offerde dit seizoen veel op voor ploeggenoten als Erik Dekker en Michael Boogerd. De Zwitserse wielrenner uit de ploeg van Rabobank kreeg gisteren de beloning in Rundum den Henninger Turm. Bevrijd van de noodzaak tot het verrichten van hand- en spandiensten reed Zberg naar de overwinning in de Duitse semi-klassieker.

,,Ongelooflijk. Het blijft maar duren'', zei ploegleider Theo de Rooy drie dagen na de zege van Erik Dekker in de Amstel Gold Race. ,,Dit is het resultaat van jaren hard werken. Het is een droomsituatie. Iedereen is gretig.'' Voor de ploeg was het de zestiende overwinning van het seizoen.

Markus Zberg was na ruim 200 kilometer in Frankfurt medevluchter Davide Rebellin in de sprint de baas. De Belg Kurt van de Wouwer kon na een imposante achtervolging het tweetal net niet meer bedreigen en werd derde. Jeroen Blijlevens toonde opnieuw goede vorm en eindigde als vijfde.

De beslissende ontsnapping werd in gang gezet door Zberg, die in de beklimming van de Mammonshainer Berg de aanval koos. Slechts Rebellin, een van de meest constante renners van dit voorjaar, kon de jongste van twee fietsende broers volgen. Het duo pakte snel een voorsprong van zo'n anderhalve minuut. De achtervolgers kregen geen aansluiting meer.

,,We hadden gezien dat ze een paar renners kwijt waren. Dat speelde Markus in de kaart'', keek De Rooy terug. Bij de eerste finishpassage had het tweetal al twee minuten voorsprong. Alleen Van de Wouwer kwam nog nog angstig dicht bij Zberg en Rebellin. In de sprint versloeg de Zwitser de Italiaan. Na een ritzege in de Tirreno-Adriatico was het zijn tweede overwinning van het seizoen. ,,Nadat ik me in de Gold Race nog moest neerleggen bij de ploegentactiek, kon ik vandaag laten zien hoezeer ik in vorm ben'', jubelde de 26-jarige Zwitser na afloop. De Rooy was net zo verheugd. ,,Zeker voor Markus is dit heel mooi. Hij, zijn broer Beat en Maarten den Bakker zaten dit voorjaar vaak gevangen in het ploegenspel. Ze wilden vandaag graag een resultaat neerzetten.''

Markus Zberg geldt al enkele jaren als een bovenmodale prof, die echter zelden grote wedstrijden wint. Tot dit jaar behaalde de zesdejaarsprof elf overwinningen. Te weinig, volgens De Rooy. ,,Markus heeft het soms door een gebrek aan zelfvertrouwen laten liggen.''