Wie is waar

De aandeelhouders van Heineken Holding hebben tijdens de vergadering vorige week geen piep laten horen over de omstreden eigendomsstructuur van bierbrouwer Heineken. Wel benoemden ze een nieuw lid van de Raad van beheer: J. de Jong. Op dezelfde dag vergaderden de aandeelhouders van de N.V. Daar zijn M. Bolland en J. van Boxmeer benoemd tot lid van de raad van bestuur en is een nieuwe commissaris aangewezen: oud-Vendextopman Jan Michiel Hessels. Hessels is al commissaris bij Fortis, Vopak, Philips, Laurus, Euronext en Schiphol.

Komt het vak `verantwoord beleggen' op het curriculum van de managers-in-opleiding aan Nijenrode University? Op het afscheidsfeest van Cor Boonstra in het Concertgebouw vorige week was in elk geval een forse delegatie van Nijenrode aanwezig: Nijenrode-president Karel van Miert (commissaris bij Philips en voormalig EU-commissaris in Brussel), oud-Nijenrode-president Neelie Kroes en Karel Vuursteen, bestuursvoorzitter van Heineken en lid van de Supervisory Board van Nijenrode.

Het zijn zware tijden waarin melkveehouder Joop Grin is benoemd tot vice-voorzitter van de coöperatie Campina Melkunie. Neem de vergadering waarin hij en de nog te kiezen voorzitter Kees Wantenaar worden voorgedragen. Die is tot oktober uitgesteld om te voorkomen dat de leden mond- en klauwzeer verspreiden. De coöperatie (8.000 boeren, 3 miljard liter melk) is de enige aandeelhouder van het bedrijf Campina Melkunie, dat melk en Mona-producten verkoopt. Het bestuur van de coöperatie vormt ook de raad van commissarissen van het bedrijf. Daarnaast zijn er drie onafhankelijke commissarissen A. van Karnebeek (oud-Akzo), H. Bolt (oud-CSM) en P. van Waeyenberge. De Campina-boeren wonen toevallig allemaal buiten de besmette gebieden. Toch zijn ook zij slachtoffer van het virus. Grin: ,,We mogen geen melk verwerken buiten onze regio's en we dragen met z'n allen de kosten van de gedupeerde boeren. En als we dat doorberekenen aan de consument dan verzet iedereen zich.''

Carmen Koster is sinds kort de Chief Commercial Officer van StudioEU, een nieuwe Nederlandse fotomakelaar op internet. Daarvoor was ze marketing director bij Bol.com, marktleider in de internetverkoop van boeken en cd's en eigendom van de Duitse uitgever Bertelsmann. Vanwaar de overstap? ,,Ik was bij Bol betrokken vanaf het begin, 2,5 jaar geleden. Het bedrijf was gegroeid en het werk werd te zeer routine voor mij. Ik ging me vervelen. Nu kan ik weer van begin af aan iets opbouwen.''

De oud-directeur van de opgeheven modeketen Kreymborg, Gerard Weber, wordt op 1 juni directeur Operations bij de doe-het-zelfketen Praxis, dat ook van VendexKBB is. Zijn voorganger bij Praxis, Wim Timmermans, vertrekt naar supermarktketen Sperwer waar hij directeur vastgoed wordt. Sperwer heeft turbulente maanden achter de rug omdat de voorgenomen fusie met Schuitema (C1000) onlangs is afgeketst. Sperwer-directeur J. Lagerweij kon het niet eens worden met Schuitema-topman Jan Brouwer over de waarde van de 300 Sperwer winkels.

    • Frederiek Weeda