WEBBY AWARDS (3/4)

Dat wetenschap ook een lust voor het oog kan zijn, bewijst de website Molecular Expressions. De site, die is genomineerd voor een Webby in de categorie `wetenschap', herbergt duizenden prachtige kleurenfoto's van dingen die onder een microscoop zijn gelegd. De zogenoemde fotomicrografieën zijn onderverdeeld in ongeveer zestig galerieën, waaronder bier, cocktails en vitaminen (zie ook www.micro.magnet.fsu.edu/micro/gallery.html). Vanzelfsprekend zijn er ook meer traditionele onderwerpen zoals cellen, virussen, zuren en dinosaurusbotten. Veel opnamen, zoals die van vetzuren en ijs, zien eruit als abstracte schilderijen. De wetenschappers van de Florida State University, die de opnamen hebben gemaakt, gebruiken speciale technieken om de verschillende structuren en oppervlakken te belichten waardoor iedere foto een uniek samenspel van vormen en kleuren laat zien.

Alle foto's zijn van commentaar voorzien. Soms is dat zakelijk en informatief, soms kritisch. In de galerie `schoolzaken' uiten de makers van de site hun kritiek op het Amerikaanse schoolsysteem. In Florida, schrijven ze, is het onderwijs slechter dan waar ook in de VS. Politici besteden meer geld aan het bouwen van gevangenissen dan aan scholen. Hoewel de Verenigde Staten op technisch gebied voorlopen op de rest van de wereld, wordt er aan technische vakken slechts weinig aandacht besteed op school, klagen de makers van Molecular Expressions.

Wie zelf wel eens door een bijzondere microscoop wil kijken, kan een interactieve les volgen. Er is een aantal microscopen nagebouwd in de programmeertaal Java. Bezoekers van de site kunnen zelf bepalen welke materialen ze onder de microscoop leggen, de beelden scherpstellen, vergroten en verkleinen.