Top bedrijfsleven beschouwt kleptotax als `losse flodder'

De topmannen in het Nederlandse bedrijfsleven staan niet te trappelen om hun vermogen te delen met de allerarmsten in deze wereld, zoals FNV voorzitter L. de Waal voorstelde in zijn 1 mei-rede. ,,Dat lijkt ons geen voorstel om verder op in te gaan'', zegt Philips woordvoerder B. Geerts in een reactie.

De Waal wil dat topondernemers het salaris boven de drie miljoen gulden afstaan aan de allerarmsten en betitelde de veelverdienende bestuurders als kleptocraten. Het inkomen van deze grootverdieners boven de drie miljoen zou volgens hem voor de volle 100 procent belast moeten worden; een zogeheten kleptotax.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW voorzitter J. Schraven noemt de uitspraken van De Waal een ,,losse flodder behorend bij de vakbondstraditie van 1 mei en niet bevordelijk voor een goede discussie tussen de sociale partners.'' VNO-NCW en de vakbeweging spraken zo'n twee jaar geleden af dat de salarissen van topbestuurders maar beperkt mochten stijgen. Dit zogeheten `Akkoord van Garderen' wordt niet nageleefd volgens De Waal.

Hij zei zich bekocht te voelen door de exorbitante salarisstijgingen van de topmannen die vorig jaar soms met dubbele cijfers omhoog gingen. Terwijl volgens hem het land te klein is als de vakbond om zes procent vraagt. Schraven neemt de uitspraken van De Waal over Garderen voor kennisgeving aan. ,,Wij houden ons wel aan de afspraken en de loonstijgingen zijn in de geest van Garderen.''

Verder zijn de stijgingen van de salarissen ook een middel om het management aan het bedrijf te binden en daarmee de groeiende internationale concurrentie het hoofd te bieden, aldus Schraven. Dit wordt onderschreven door ING woordvoerder W. Snijders die eveneens zegt dat de hoge salarissen ontontkoombaar zijn om de international concurrentie bij te houden. ,,Onze twee buitenlandse bestuurders verdienen ook meer dan onze bestuursvoorzitter Kist.'' Het betreft Fred Hubbel uit de VS en de Belg Michel Tilmant. Kist verdiende vorig jaar bijvoorbeeld bijna 1.3 miljoen euro (2,86 miljoen gulden) terwijl Tilmant 1,7 miljoen euro incasseerde, waaronder een pakket opties.

Geerts van Philips zegt dat Garderen bedrijven zelf de verantwoordelijkheid geeft voor het beloningsbeleid en voegt daaraan toe dat Philips de lonen van de afzonderlijke bestuurders wel bekend maakt terwijl dit eigenlijk nog niet hoeft. Het basissalaris, exclusief opties, van de afgetreden topman Cor Boonstra, bedroeg vorig jaar 900.000 euro.

Topman Rijkman Groenink van ABN Amro kreeg ruim 1.5 miljoen euro bijgeschreven vorig jaar, inclusief alle extra`s. ,,Wij zijn een internationale onderneming en moeten dus internationale salarissen aanbieden'', aldus woordvoerder Robin Boon. De lonen bij de bank zijn tegenwoordig gekoppeld aan het resultaat van de onderneming.