Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over 100 dagen Bush en een muzikaal portret van de Argentijnse zangeres Mercedes Sosa, die deze week Nederland aandoet op haar Europese tournee. Omdat ze tijdens haar concerten ook veel revolutionaire liederen ten gehore bracht, kreeg ze in de jaren zeventig een zangverbod opgelegd door het Videla-regime. Ned.2, 18.20-19.05u.

Netwerk. Aandacht voor de gevolgen van de vreemdelingenwet waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers sneller uit de opvang worden gezet. Verder een portret van de Nederlandse advocaat Bart Stapert die zich in de VS jarenlang heeft ingezet voor ter dood veroordeelden. Ned.1, 20.31-21.07u.

Nova. Onder meer aandacht voor de reünie-voorstellingen van het cabaret Don Quishocking. De groep met o.a. Fred Florusse en Pieter van Empelen domineerde in de jaren zeventig het Nederlands cabaret. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world. Over de `rode oogjes' die menige foto bederven en het beoordelen van de plaats van een ongeluk. BBC1, 20.00-20.30u.

Hitlers Frauen. Tweede deel van een serie over Hitlers helpsters en tegenstandsters. Omdat Hitler officieel geen vrouw aan zijn zijde had, viel de rol van `first lady' toe aan Magda Goebbels, vrouw van de propagandaminister. ZDF, 20.15-21.00u.

Affairs of the Heart. Dankzij gedurfde nieuwe ingrepen kan men een hart weer gezond maken op een manier die een paar jaar geleden nog werd beschouwd als sciencefiction – kunstharten, bypass operaties door robots zonder dat de borstkas geopend hoeft te worden en gen-injecties waardoor nieuwe bloedvaten kunnen ontstaan rond verstopte slagaders. NGC, 21.00-22.00u.

Hollywood knives. Over de geheime geschiedenis van de plastische chirurgie in Hollywood. BBC1, 22.00-23.00u.

Im Garten des Todes. Reportage over de patholoog-anatoom dr. Bass, die op geheel eigen wijze onderzoek doet naar overlijdenstijdstippen van slachtoffers van ongelukken en moorden. ZDF, 22.15-22.45u.

Onbekende kinderen. Documentaire van Annette Apon over een groep kinderen die drie concentratiekampen overleefde. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.51-23.48u.

PRAATPROGRAMMA

De hemelpoort. Gesprek met cabaretière Lenette van Dongen die 7 jaar geleden haar debuut maakte met het programma Mag het wat zachter. Ned.3, 21.27-22.00u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met Vittesse-trainer Ronald Koeman en een optreden van Klaas van der Eerden die zich de human-beatbox noemt. RTL4, 22.45-23.45u.

Tussen hemel en aarde. Slot van een tweeluik met presentator Martin Simek in zijn geboortestad Praag. Hij brengt ook een bezoek aan het graf van zijn ouders. Ned.1, 23.48-0.25u.

Nachtstudio. Gesprek met hersenonderzoekers en taalkundigen over de oorsprong en ontwikkeling van het spraakvermogen van de mens. ZDF, 0.00-1.00u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de halve finale-wedstrijd tussen Leeds United en Valencia in de Champions League. Ned.2, 20.25-22.57u.

FILM

CB4 (Tamra Davis, 1993, VS). Satirische komedie over het rap-milieu. Hoofdrol van co-scenarist Chris Rock, gastrollen van Ice T, Ice Cube, Eazy E en Flavor Flav en op de geluidsband muziek van o.a. Public Enemy, the Beastie Boys, PM Dawn, MC Ren en CB4. RTL5, 20.30-22.10u., met reclame.

. Apollo 13 (Ron Howard, 1994, VS). Reconstructie van dramatische Amerikaanse ruimtevlucht in april 1970. Film over de al dan niet behouden thuiskomst van Jim Lovell (Tom Hanks) en zijn twee collega's na het ontploffen van een zuurstoftank vlak voor de mislukte maanlanding, is even clichématige als spectaculaire metafoor van positief Amerikaans droomdenken. SBS6, 20.30-23.25u., met reclame en Hart van Nederland.

Blank Check (Rupert Wainwright, 1993, VS). Home Alone-variant waarin 11-jarig jochie de buit van boef Miguel Ferrer in handen krijgt. Yorin, 20.30-22.10u., onderbroken door reclame.

. Ruthless People (Jim Abrahams, David Zucker & Jerry Zucker, 1986, VS). Weinig subtiele, maar vaak zeer grappige komedie over een Hollywoodparvenu (Danny DeVito), die op het punt staat zijn onuitstaanbare vrouw Bette Midler te vermoorden, wanneer deze ontvoerd wordt door een onhandig stel. Hij verhoogt vrijwillig de losprijs. V8, 20.30-22.05u., met reclame.

High School High (Hart Bochner, 1996, VS). Jon Lovitz is de idealistische leraar op een achterstandsschool in kluchtige parodie met venijnige kantjes. Veel niet-politiek-correcte grappen en Louise Fletcher als het hoofd der school. V8, 22.05-23.35u., onderbroken door reclame.

Breast men (Lawrence O'Neil, 1997, VS). Televisie-film gebaseerd op ware gebeurtenissen uit 1962. Een idealistische arts uit Houston krijgt het idee om borstimplantaten van siliconen te ontwikkelen. Samen met een plastisch chirurg gaat hij aan de slag. Met de acteurs David Schwimmer, Chris Cooper, Emily Procter e.a. BBC1, 23.35-1.10u.

Two Girls and a Sailor (Richard Thorpe, 1944, VS). Lichtvoetige oorlogstijd-musical over driehoeksverhouding van June Allyson, Gloria de Haven en Van Johnson. ARD, 1.20-3.20u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

. Romeo and Juliet (Franco Zeffirelli, 1968, Engeland/Italië). Populistische maar mooie Shakespeare-verfilming wordt geroemd om visuele flair en jeugdigheid van hoofrolspelers Leonard Whiting (17) en Olivia Hussey (15). Muziek van Nino Rota en met Oscar bekroonde fotografie van Pasquale de Santis. Morgen, SBS6, 12.55-15.15u., onderbroken door reclame.