Schröders EU-plan krijgt steun oppositie

Op het Europa-plan van bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) is in Duitsland positief gereageerd. De christen-democratische en liberale oppositie prijzen Schröders voorstel om het Europees Parlement te versterken en de Europese Commissie om te vormen tot een Europese regering.

Het initiatief van Schröder leidt tot meer democratie in Europa, reageerde Friedbert Pflüger (CDU), voorzitter van de parlementaire Europa-commissie. ,,Schröders voorstellen komen overeen met ideeën die in de christelijke partijen al langer leven.'' Hij uitte zich vooral positief over het voornemen de Europese Raad van regeringsleiders, in het huidige bestel het belangrijkste besluitvormende orgaan, te transformeren in een Eerste Kamer van het parlement. Daarin zouden de lidstaten dan vertegenwoordigd zijn. Het Europese Parlement zou dan uit twee Kamers bestaan.

De liberale FDP-politicus Werner Hoyer, voormalig staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, zei dat Schröders initiatief ,,volkomen in de juiste richting wijst''. De Beierse Europa-minister Reinhold Bocklet (CSU) verklaarde dat het tweekamersysteem in het parlement en de omvorming van de Europese Commissie in een Europese regering ,,op vele punten overeenkomen'' met CSU-standpunten.

Bocklet onderstreepte dat bij de hervorming van de EU vooral afgesproken moet worden hoe de bevoegdheden tussen Brussel, de lidstaten en de deelstaten (regio's) verdeeld moeten worden. Beieren is van mening dat Europa zich meer op kwesties van defensie, veiligheid, migratie en internationale criminaliteit moet richten. Schröder meent, net als de Duitse deelstaten, dat een aantal bevoegdheden op het gebied van de landbouw- en structuurpolitiek, die nu in Brussel liggen, teruggegeven moeten worden aan de lidstaten.

Schröders voorstel wordt volgende week in Berlijn besproken op het congres van Europese sociaal-democratische partijen. Zijn plan staat ook op de agenda van het SPD-partijcongres in het najaar in Neurenberg.