Resultaat van DSM kwart lager

Chemiebedrijf DSM heeft last van de economische groeivertraging in de Verenigde Staten en Azië. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het concern 23 procent minder resultaat geboekt dan vorig jaar.

Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Voornaamste oorzaak van de winstdaling is volgens het bedrijf vooral de afzwakkende economische groei in de Verenigde Staten en Azië. Aan een voorspelling voor heel 2001 waagt DSM zich niet. De netto-omzet steeg met 8 procent van 1,97 miljard tot 2,125 miljard euro (4,7 miljard gulden), de hoogste kwartaalomzet ooit volgens DSM. De tegenvallende resultaten waren al in februari door DSM aangekondigd.

Het resultaat uit gewone bedrijfsvoering na belasting daalde in het eerste kwartaal van 137 maar 106 miljoen euro (233 miljoen gulden). Per aandeel was de daling ook 23 procent – van 1,37 tot 1,05 euro per aandeel.

De nettowinst per aandeel steeg weliswaar met 31 procent tot 1,79 euro, maar daarin is de verkoop van DSM Engineering Plastic Products meegeteld. Die verkoop leverde DSM, inclusief een aantal andere baten, een buitengewoon resultaat na belastingen op van 70 miljoen euro.

Peter Elverding, voorzitter van de raad van bestuur van DSM, voorspelde vanmorgen dat ,,het bedrijfsresultaat in het tweede kwartaal zal uitkomen rond het niveau van het eerste kwartaal, tenzij de marktomstandigheden onverwacht ernstig verslechteren''. Er bestaat volgens hem nog steeds onzekerheid over de duur van de groeivertraging in de Verenigde Staten en Azië. Onzekerheid is er volgens Elverding ook over de wisselkoers van de euro versus de dollar en over de belangrijkste grondstofprijzen.

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs reageerden vanmorgen gematigd op de cijfers van DSM. De koers stond omstreeks het middaguur bijna een half procent lager dan de slotkoers van gisteren.

Van de acht procent omzetgroei was een procentpunt het gevolg van ,,autonome volumegroei''. De rest kwam door hogere opbrengstprijzen, valutawinst, acquisities en een gewijzigde consolidatiegrondslag, aldus DSM. De cashflow (nettowinst plus afschrijvingen) bedroeg in het eerste kwartaal 307 miljoen euro, dat is 57 miljoen euro méér dan in het eerste kwartaal van 2000.