Protesten op 1 mei ontaarden in rellen

Bij de viering van 1 mei is het gisteren op een groot aantal plaatsen tot ongeregeldheden gekomen. De Dag van de Arbeid werd wereldwijd aangegrepen voor betogingen tegen het kapitalisme en de globalisering van de economie.

Tot felle botsingen tussen betogers en de politie kwam het onder meer in Sydney, Melbourne, Londen, Berlijn, Frankfurt, Hamburg en Zürich. Daar meldde de politie talrijke vernielingen, enkele tientallen gewonden en honderden arrestaties. Veel betogingen in Westerse steden richtten zich tegen de globalisering van de economie, die de nationale democratieën zou uithollen. Ook tegen andere kwesties, zoals milieuvervuiling en genetische manipulatie, werd gedemonstreerd.

Elders verliep de 1 mei-viering kalm, zoals in de republieken van de voormalige Sovjet-Unie en in Latijns Amerika. De betogingen in Frankrijk stonden in het teken van protest tegen massale ontslagen.

Groot-Brittannië. De Britse 1 mei-viering liep gisteravond na een grotendeels vreedzaam begin alsnog uit op gevechten tussen groepen relschoppers en de zesduizend man sterk uitgerukte oproerpolitie. Die probeerde de demonstranten geconcentreerd te houden op Oxford Circus en in de omliggende winkelstraten, waar de meeste etalages met board waren dichtgetimmerd. Zo'n zestig stenengooiers werden gearresteerd. Drie agenten raakten bij charges gewond. De schade wordt, met ruim zeventig miljoen gulden aan vernielingen en verloren omzet in West End, relatief ,,beperkt'' genoemd.

Duitsland. In Berlijn en Frankfurt braken rellen uit bij marsen van de extreem-rechtse partij NPD en linkse tegenbetogingen. In Frankfurt sloeg de politie met de wapenstok linkse betogers uiteen die door afzettingen heen probeerden te dringen. Ongeveer honderd betogers werden aangehouden. Het geweld begon in Berlijn, waar al in de nacht van maandag op dinsdag het recordaantal van 9.000 agenten was gemobiliseerd. Ook in Hamburg kwam het die nacht al tot schermutselingen.

Turkije. In Turkije uitten tienduizenden mensen hun protest tegen de economische crisis en de regering, die op internationale hulp rekent om die te overwinnen. Op spandoeken stond `Noch Amerika, noch Europa – voor een onafhankelijk Turkije' en `Weg met het IMF, dit is ons land'.

Rusland. In Rusland namen in totaal 300.000 mensen deel aan in totaal 480 marsen zonder dat zich enig incident voordeed. De Russen betoogden voor hogere lonen, betere werkomstandigheden, betere pensioenen en lagere prijzen. Sommigen eisten een tweede Stalin.