President van Iran wil aanblijven

De Iraanse president Khatami stelt zich opnieuw beschikbaar voor het presidentschap. Een bron binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dit tegenover het Franse persbureau AFP gezegd. Khatami zou zijn kandidatuur vandaag bekendmaken.

De presidentsverkiezingen zijn op 8 juni. Volgens de conservatieve krant Jomhuri Islami zou de hervormingsgezinde Mohammed Khatami tot zijn besluit zijn gekomen na een ontmoeting zondag met de geestelijke leider en hoogste autoriteit van de islamitische republiek, ayatollah Ali Khamenei.

Lange tijd is er onduidelijkheid geweest of de populaire Khatami zich beschikbaar zou stellen voor een tweede mandaat. Zijn hervormingsplannen worden consequent tegengewerkt door de conservatieve krachten in het land, die onder meer de overhand hebben binnen het justitieel apparaat en de media.

Onder de meer dan dertig Iraniërs die zich kandidaat hebben gesteld voor het presidentschap bevindt zich voor het eerst ook een vrouw, Farah Khosravi. Behalve dat zij ambtenaar is, is er weinig over haar bekend. Het officiële Islamitisch Republikeinse Persagentschap omschreef haar als ,,liberaal gezind''.