NS kreeg geen bussen bij rellen

Busbedrijf Connexxion heeft op Koninginnedag tijdens de rellen rond het Centraal Station in Amsterdam geweigerd bussen in te zetten voor de Nederlandse Spoorwegen. Het bedrijf vond het niet verantwoord personeel bloot te stellen aan agressieve reizigers terwijl NS geen treinen liet rijden.

Connexxion springt vaak bij in geval van stremmingen op het spoor. NS had het busbedrijf tegen half elf 's avonds gebeld met het verzoek om bussen in te zetten om het Centraal Station in Amsterdam te ontlasten. Uiteindelijk heeft de gemeente Amsterdam rond middernacht zelf bussen van het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB) ingezet.

De gemeente Amsterdam overweegt de NS aansprakelijk te stellen voor de tonnen schade als gevolg van de vernielingen op het plein voor het Centraal Station. Het spoorbedrijf zou te laat hebben gereageerd. Burgemeester Cohen zei gisteren dat het beleid van de politie en de gemeente was afgestemd op de uitspraak van de NS dat het treinverkeer vanaf Amsterdam CS 's middags weer op gang zou komen. Dat gebeurde uiteindelijk pas laat in de avond. Ook zei Cohen dat hij zich had afgevraagd of er geen bussen moesten worden ingezet om de duizenden wachtenden af te voeren uit het centrum van de stad. NS had hem tijdens een overleg 's middags gezegd dat dat niet nodig was omdat het treinverkeer weer snel op gang zou komen.

RELLENpagina 2

HOOFDARTIKELpagina 7

    • Esther Rosenberg
    • Rob Schoof