Nieuwbouw Wembley op losse schroeven

De nieuwbouw van het Londense Wembley-stadion staat op losse schroeven. De Britse Football Association (FA) heeft gisteren gezegd de benodigde financiering van 475 miljoen pond (1,7 miljard gulden) niet rond te krijgen en de regering gevraagd bij te springen. Minister Chris Smith (Sport) sloot echter categorisch uit ,,een blanco cheque uit te schrijven'' en een woordvoerder van premier Blair benadrukte dat het vernieuwde Wembley ,,van meet af aan een project van de FA en niet van de overheid'' was geweest. De regering had niettemin een belang bij een vernieuwd Wembley, omdat het de intussen mislukte Engelse kandidatuur steunde om in 2003 het WK voetbal te organiseren. Een werkgroep onder minister Jack Straw (Binnenlandse Zaken) gaat vanaf vandaag opties onderzoeken.

Het vernieuwde Wembley zou Engeland voor het eerst een echt nationaal stadion bezorgen, waar de FA-cupfinale en grote internationale evenementen kunnen plaatsvinden. Sloop en nieuwbouw kost volgens de laatste ramingen samen zeker 660 miljoen pond, bijna een verdubbeling sinds het plan in 1998 ten doop werd gehouden. De FA kon Wembley kopen met een gift van 120 miljoen pond uit de loterijgelden en bleef steeds zelfverzekerd over de rest van de financiering.

Dat leidde ertoe dat FA-directeur Adam Crozier gisteren verklaarde dat de FA ,,als non-profitorganisatie zich niet kan veroorloven als enige sponsor op te treden (...), deze taak is te groot voor ons.'' Crozier had niettemin enkele dagen eerder gemeld volgend jaar 125 miljoen pond winst te zullen boeken.

Croziers aankondiging kwam niet onverwacht. In oktober vorig jaar werden de bulldozers al voor onbepaalde tijd teruggetrokken, toen duidelijk werd dat de financiering niet glad verliep. Het jaar daarvoor was heengegaan met geruzie over uitbreiding van transportverbindingen en het wel of niet integreren van een atletiekbaan in het nieuwe stadion. De opties die nu worden onderzocht zijn onder meer nieuwbouw in een andere stad of het radicaal bijtrimmen van de bouwplannen.

Het lot van de Twin Towers, de twee witte torens die het beeldmerk van Wembley zijn, is opnieuw onzeker.