`Kritiek op Nmax is onzinnig'

De `babybeurs' Nmax is een ramp, zegt de Vereniging van Effectenbezitters. Overbodige kritiek, zeggen de beurzen. Want een nieuw systeem is op komst.

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) vindt de nieuwe markt Nmax, onderdeel van beursbedrijf Euronext, ,,een ramp''. De startersbeurs voor jonge, snelgroeiende bedrijven is volgens VEB-directeur Peter Paul de Vries een ,,slagveld van slecht presterende bedrijven''. Van de vijftien ondernmemingen aan de Nmax zijn er zeven verliesgevend en draaien er twee quitte.

De Vries legt de schuld voor het lage aanzien van deze markt bij Euronext Amsterdam. Die zou te mild zijn geweest en teveel fondsen in de markt hebben toegelaten. Andere `Nieuwe Markten', zoals in Parijs en België, presteren dankzij strengere regels wel goed, zegt De Vries.

,,Onzin'', zegt Euronext. ,,Onze eisen waren strenger dan die in Frankfurt.'' Ook aan de Neue Markt heeft een aantal fondsen zeer slecht gepresteerd. En technologiebeurs Nasdaq, voorbeeld voor de Europese Nieuwe Markt-beurzen, zag het koersgemiddelde in het afgelopen jaar ook aanzienlijk dalen.

Euro.NM Belgium, waaraan zestien snelgroeiende startups staan genoteerd, kampt voor een deel met dezelfde problemen als zijn Amsterdamse evenknie. ,,We ontsnappen ook hier niet aan de algemene tendens in de markt'', zegt een woordvoerder van de Brusselse beurs. ,,Er is al enige tijd sprake van een dalende belangstelling van beleggers.'' Toch lijkt het klimaat in Brussel gunstiger dan in Amsterdam. Volgens de woordvoerder zullen vier van de zestien bedrijven met een notering aan Euro.NM Belgium – ná de overgang naar een gezamenlijk Euro.NM-platform in september – worden opgenomen in de zogenoemde Continue Markt van de Brusselse beurs. Toch is het succes van de `babymarkt', zoals het platform voor startups ook wel wordt genoemd, ook in Brussel beperkt gebleven. ,,De koersen van de overige bedrijven aan Euro.NM Belgium liggen allemaal onder hun introductiekoers'', aldus de woordvoerder.

Volgens de VEB is de kwaliteitsbewaking in Brussel en Parijs beter geregeld, maar dat speelt volgens de Brusselse beurs ,,geen rol in de discussie''. De bedrijven in Nederland en België zijn vergelijkbaar volgens de woordvoerder van Euro.NM Belgium. Jonge bedrijven hebben ,,geen geschiedenis maar een business-plan''. Aan de hand daarvan worden ze beoordeeld en daarin bestaan geen verschillen tussen Brussel en Amsterdam.

Maar toch. De Nieuwe Markt-beurzen in Frankfurt en Parijs zijn aanzienlijk groter. Aan de Neue markt zijn 431 fondsen genoteerd, in Parijs zijn 163 fondsen in de Nouveau Marché opgenomen. Toen de Nmax in Amsterdam in maart 1997 het licht zag, was de verwachting dat het jaarlijks gemiddeld tien nieuwe fondsen zou opnemen. In totaal zijn dat er sindsdien vijftien geworden. Volgens de woordvoerder van Euronext is dat te wijten aan ,,de tegenwind in de high techsector. Die waait al geruime tijd.'' De VEB meent dat nieuwe fondsen de Nmax mijden wegens de negatieve associatie die beleggers daarmee hebben. Euronext is het daarmee eens en belooft verbetering in een nieuw systeem.

Euronext, het samenwerkingsverband van de beurzen in Brussel, Parijs en Amsterdam, is bezig een nieuw handelsplatform te creëren dat in september van start gaat onder de naam `Next Economy'. Deze markt zal afwijken van de Nmax, omdat het een markt wordt voor innoverende bedrijven, ongeacht hun leeftijd. De Nmax heeft nu nog een hoog technologiegehalte en is vooral bedoeld voor jonge bedrijven. De eisen om te worden toegelaten aan deze markt, worden aangescherpt. En het slechte beeld dat beleggers van Nmax-fondsen hebben? De woordvoerder van Euronext: ,,De beurs zal zich vanaf september met roadshows en marketingcampagnes inspannen om de spotlight te zetten op Next Economy-fondsen.''

    • Ronald Roversen Freek Staps