Jafar Panahi gearresteerd

In een woedende open brief aan zijn Amerikaanse collega's heeft de Iraanse regisseur Jafar Panahi, die vorig jaar in Venetië de Gouden Leeuw won voor zijn tegen het bewind in Teheran gerichte en in eigen land verboden film The Circle, geprotesteerd tegen de behandeling die hem in New York ten deel zou zijn gevallen.

Op 15 april werd Panahi op het vliegveld JFK, op doorreis van het festival van Hongkong naar dat van Montevideo, gearresteerd omdat hij geen transitvisum had.

Toen hij weigerde zijn vingerafdruk te laten nemen, werden Panahi's voeten geketend en in een cel aan een bank vastgemaakt, waar hij naar eigen zeggen tien uur lang doorbracht. Het verzoek om een tolk zou zijn geweigerd.

Pas na bemiddeling door een Iraanse filmprofessor van Columbia University zou Panahi zijn vrijheid hebben herkregen. Hij werd onmiddellijk op een vliegtuig zijn gezet terug naar Hongkong.

Als het bestuur van de Amerikaanse stichting van filmmakers die hem de Prijs voor de Vrijheid van Meningsuiting toekende niet protesteert tegen de `mensonterende behandeling' van de regisseur en vele andere buitenlanders die geen Engels spreken, dan geeft Panahi zijn prijs terug.