Geen wilde hamsters gevonden bij Heerlen

De aanwezigheid van de wilde hamster, ook wel korenwolf genoemd, op het grensoverschrijdend bedrijventerrein Avantis tussen Heerlen en de Duitse stad Aken is niet bevestigd. Een onderzoek in opdracht van de gemeente Aken heeft alleen sporen van ratten en muizen opgeleverd.

Vorige week maakte de Stichting Hamsterwerkgroep Limburg bekend op het Avantis-terrein hamsterburchten te hebben gevonden. Onafhankelijk deskundigen bevestigden de vondst. De aanwezigheid van de beschermde hamsters zou de voortgang van Avantis kunnen beperken.

In opdracht van de gemeente Aken, mede-initiatiefnemer van Avantis, onderzocht het bureau Natuurbalans de burchten die net op Duits grondgebied liggen. Volgens Aken is aan de hand van foto's, uitwerpselen en haren slechts de aanwezigheid van bruine ratten en veldmuizen vastgesteld.

De Hamsterwerkgroep is ,,niet verbaasd'' dat er geen hamsters zijn gevonden. De dieren zouden nog in winterslaap zijn en bij het onderzoek zouden fouten gemaakt zijn. ,,De onderzoekers hebben ook de vegetatie rond de burchten vernield en veel menselijke sporen achtergelaten'', aldus de Hamsterwerkgroep, die eerder twijfels uitte over de onafhankelijkheid van Natuurbalans. Het bureau werkt voor Avantis en is tegelijkertijd onafhankelijk deskundige namens de overheid.

Directeur H. Hardy van Avantis is ,,niet verrast'' door de uitslag van het onderzoek van Natuurbalans. Hardy: ,,Afgelopen jaren zijn nooit waarnemingen bevestigd. Bovendien liggen deze vermeende burchten aan de rand van ons terrein. Dus al zouden ze bewoond zijn geweest, dan voorzag ik nog weinig problemen voor Avantis.''

Avantis heeft vanmorgen de Hamsterwerkgroep en vier andere natuurorganisaties die bij de Raad van State procederen tegen Avantis schriftelijk verboden nog langer inspecties uit te voeren op het terrein. De organisaties zijn aansprakelijk gesteld voor alle ,,directe en indirecte schade''.

De vereniging Das en Boom behoort niet tot de natuurorganisaties die een toegangsverbod hebben gekregen. De vereniging meldde enige tijd niet meer te geloven in de aanwezigheid van hamsters op het Avantis-terrein. Voorzitter J. Dirkmaat van Das en Boom zegt overigens wel vertrouwen te hebben in een van de deskundigen die namens de hamsterwerkgroep de burchten controleerde. ,,Maar de hamsterwerkgroep zelf heeft nog nooit iets kunnen laten zien wat hamster is'', aldus Dirkmaat.