Europa zoekt rol in vredesproces Korea's

Een hoge delegatie van de Europese Unie onder leiding van de Zweedse premier Göran Persson brengt vanaf vandaag een uitzonderlijk bezoek aan Noord-Korea. De EU wil het proces van toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea stimuleren. Het is een Europese poging om ver van huis op traditioneel Amerikaans terrein een rol te spelen.

Volgens een EU-functionaris is het ,,belachelijk'' om te veronderstellen dat de EU de plaats van de Verenigde Staten probeert in te nemen. De EU zou slechts een ,,aanvullende'' rol willen spelen. Over de reis is daarom tevoren overlegd met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering herziet momenteel in opdracht van president George W. Bush het beleid ten aanzien van het totalitaire communistische regime in Noord-Korea.

Persson gaat twee dagen op bezoek in de Noord-Koreaanse hoofstad Pyongyang. Hij wordt vergezeld door Javier Solana, de EU-functionaris voor het buitenlands beleid, en door Europees commissaris Chris Patten (Extern Beleid). Na Noord-Korea bezoekt het EU-drietal de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung.

Het resultaat van de reis zal een belangrijke rol spelen bij een binnenkort te nemen besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken over een diplomatieke vertegenwoordiging van de EU in Noord-Korea. Op het ogenblik hebben veertien EU-landen een ambassade in Pyongyang of zijn er een aan het openen. Alleen Frankrijk heeft daarover nog geen besluit genomen. Pyongyang was vele jaren diplomatiek vrijwel geheel geïsoleerd. Alleen Zweden heeft altijd een ambassade in de Noord-Koreaanse hoofdstad gehouden.

Behalve het proces van toenadering tot Zuid-Korea wil de EU-delegatie in Noord-Korea vooral de mensenrechten en enkele militaire kwesties bespreken. Ook wil de EU bepleiten dat medewerkers van hulporganisaties zich in Noord-Korea vrij kunnen bewegen. De EU heeft Noord-Korea sinds 1995 voor 200 miljoen euro humanitaire hulp (vooral voedsel) verstrekt en 75 miljoen euro bijgedragen aan de vervanging van kerncentrales. De EU helpt ook met voorlichting over de markteconomie.