Duitse zeppelin in juni de lucht in

Het Duitse bedrijf Zeppelin Luftschifftechnik voert vanaf volgende maand korte passagiersvluchten uit met een nieuw, klein luchtschip over het Bodenmeer, waar meer dan een eeuw geleden de eerste zeppelin de lucht in ging. Luftschifftechnik, gevestigd in Friedrichshafen, heeft inmiddels de officiële certificering voor luchtwaardigheid van de Duitse overheid gekregen voor zijn moderne zeppelin die tot 19 passagiers kan vervoeren. Inmiddels is vergunning verleend om het toestel in serie te produceren. Ook de Nederlandse bedrijven RDM en Stork koesteren al enige tijd plannen om zeppelings te produceren.

Het nieuwe model is gevuld met het onbrandbare helium, in plaats van de gevaarlijke waterstof die het noodlot bezegelde van de eerste generatie luchtschepen. Dat gebeurde in 1937, toen de Hindenburg bij landing in Lakehurst, New Jersey, in brand vloog na een tocht over de Atlantische Oceaan. Daarbij kwamen 35 van de 96 passagiers om.

De nieuwe zeppelins zijn veel kleiner dan de Hindenburg, en ontworpen voor korte uitstapjes. Volgens Luftschifftechnik zijn met de nieuwste versie van de zeppelin in totaal duizend uur aan proefvluchten uitgevoerd, inclusief een testvlucht vorige zomer van 3.600 kilometer boven Duitsland, en starts en landingen bij slecht weer.

Het 75 meter lange luchtschip werd voor het eerst bij een luchtvaartshow in Friedrichshafen aan het publiek getoond.

(www.Zeppelinflug.de)