De Vries Robbé in surseance

Het in talloze rechtszaken verwikkelde beursfonds De Vries Robbé heeft uitstel van betaling aangevraagd. De voormalige gevelbouwer heeft geen middelen meer om de schuldeisers te betalen.

Aanleiding voor de betalingsproblemen zijn volgens De Vries Robbé de dochterbedrijven die momenteel niet actief zijn. Daardoor is er geen kasstroom om de lasten te betalen. Het bedrijf verwacht ,,op termijn'' de crediteuren te kunnen betalen als ,,aanzienlijke, zij het betwiste, vorderingen'' geïncasseerd kunnen worden.

De Vries Robbé, in feite een leeg beursfonds, claimt de vorderingen op basis van een rapport, opgesteld door de Ondernemingskamer. Over de hoogte van de vorderingen is niets bekend.

De Vries Robbé heeft verder bekendgemaakt sinds 30 april te kampen met een negatief eigen vermogen. Dit is volgens het bedrijf ontstaan doordat voormalig gedelegeerd commissaris C.G.A. Blom dochterbedrijf Bailey, het enige nog actieve onderdeel van De Vries Robbé, voor een lagere waarde heeft verkocht dan waar de onderneming op had gerekend. Hierdoor is het eigen vermogen 746.000 gulden negatief. Beursfondsen met een negatief eigen vermogen krijgen een aparte status op de beurs om aan te geven dat er extra risico's kleven aan het aandeel. De Vries Robbé zegt met de bewindvoerders te overleggen over de toekomstperspectieven van het bedrijf. De onderneming zegt te zoeken naar mogelijkheden van herfinanciering op basis van nieuwe activiteiten. Vanochtend was niemand bereikbaar voor commentaar.

De Vries Robbé wordt al jaren geplaagd door tegenslag. Door een omgekeerde overname van het beursfonds Mulder Boskoop kreeg het bedrijf in 1997 een notering aan de Amsterdamse beurs. Vlak na de beursgang kwam een groot verlies aan het licht bij een Britse dochteronderneming. Vervolgens kwam het bedrijf in financiële problemen.

De Britse dochter werd, samen met twee andere ondernemingen, kort daarvoor gekocht van het bedrijf BTG, dat daardoor grootaandeelhouder werd. Wat De Vries Robbé niet wist was dat twee van de drie dochters verlieslatend bleken te zijn. Een onderzoek van de Ondernemingskamer bracht malversaties aan het licht bij BTG. De cijfers zouden zijn opgepoetst.