De behoefte aan Europese horror

In de betoverde bossen van het achttiende-eeuwse Frankrijk huist een wolfachtig monster dat de heidense boerenbevolking angst aanjaagt en voor de gecorrumpeerde geestelijke en wereldlijke macht een welkom middel is om de heilige moederkerk mee te chanteren. Gevat in een raamvertelling, waarin een oudere aristocraat terugkijkt op de duistere jaren voor de Franse Revolutie, vertellen regisseur Christophe Gans en scenarist Stéphane Cabel hun op ware gebeurtenissen gebaseerde West-Europese horrorgeschiedenis. In het Franse Gévaudan vond in de jaren 1764-1767 een reeks nooit opgehelderde moorden plaats, waarvoor achtereenvolgens wolven, weerwolven, het mythische wildebeest en het Kwaad zelf, al dan niet via een menselijk werktuig, verantwoordelijk werden gesteld. De taxidermist en modern-rationele ridder des konings Grégoire de Fronsac (Samuel le Bihan) en zijn bloedbroeder, de Mohawk Mani (Mark Dacascos) gaan in de versie Gans-Cabel op onderzoek uit en stuiten daarbij op bijgeloof, gewelddadige complotten en aantrekkelijke vrouwen (waaronder Emilie – Rosetta –Dequenne, nog steeds mooi en blozend, maar frontaal in de camera acterend tamelijk gênant). Mani's indiaanse achtergrond is een handige vrijbrief voor wat buiten-Europese verwijzingen. Zo wordt de decadente adel van een totemdier voorzien. Met name de soundtrack is een voorbeeld van effectief gebruik van zogeheten wereldmuziek voor een mysterieuze sfeer. Van in-

diaans Amerika naar oriëntaalse gevechtskunst is dan ook nog maar een klein stapje in de exotica, dus primitieve Fransen blijken bedreven in kungfu.

Le pacte des loups is een lang (bijna twee en een half uur) en breed uitgesponnen historische avonturenfilm met mystieke trekjes, die in Frankrijk meer dan vijf miljoen bezoekers naar de theaters wist te trekken. Dat zegt waarschijnlijk meer over het verlangen van nationale bioscooppublieken, die graag spektakelfilms zonder ondertitels zien (het Costa-effect zeg maar), dan over de eigenlijke kwaliteiten van de film. Le pacte des loups is groots opgezet, met verzorgde decors en kostuums van de rekwisietenzolder van de Comédie Française, veel buitenopnamen in mistige en schimmelwitte wouden, heeft een enorme groot-Europese cast (met een bijrol voor Johan Leysen), royale camerabewegingen, een voorkeur voor slowmotion en slagschaduw, kortom het hele nadrukkelijke filmische arsenaal. Dat scheert voortdurend gevaarlijk dicht langs kitsch en pathetiek.

Le pacte des loups (Brotherhood of the Wolf). Regie: Christophe Gans. Met: Samuel le Bihan, Mark Dacascos, Emilie Dequenne, Vincent Cassel, Jean-François Stévenin, Jacques Perrin, Monica Bellucci, Johan Leysen.

In: 7 theaters.

    • Dana Linssen