Cannabis-club gaat in de politiek

Een vereniging van softdrugsgebruikers in Enschede richt een eigen politieke partij op. `Groen, Vrij en Blij' rekent bij de raadsverkiezingen van volgend jaar op twee zetels.

Het gaat snel met `Groen, Vrij en Blij'. Nog maar een half etmaal nadat initiatiefnemer Henk van Bommel de lokale, politieke aspiraties van Groen, Vrij en Blij wereldkundig heeft gemaakt, spreekt hij al over een `olievlek' die zich over Nederland verspreidt. ,,Ik ben gebeld door mensen uit Limburg, Groningen en Rotterdam. Ze zijn enthousiast en willen graag samenwerken.'' Zijn nieuwe politieke partij heeft vooralsnog maar één actiepunt: de overheid moet softdrugs legaliseren. ,,Als dit beleid van gedogen en repressie door wordt gezet, loopt de volksgezondheid gevaar'', zegt Van Bommel. Hij is voorzitter van de Vereniging Enschedese Cannabisconsumenten (VEC), een club die twee jaar geleden is opgericht en 4.475 leden telt. Hoewel de VEC een eigen ruimte heeft boven een coffeeshop en hasj inkoopt en verstrekt aan haar leden, is de gebruikersclub volgens Van Bommel geen coffeeshop. ,,Enschedese coffeeshops zijn in handen van criminelen en hun hasj is met pesticiden verontreinigd. Bij ons wordt alles eerst getest door een medewerker van de Universiteit Twente. Bovendien werken wij zonder winstoogmerk.''

De gemeente ziet de VEC wel als een normale coffeeshop. De VEC hangt ontbinding en sluiting van het clubhuis boven het hoofd, omdat er bij een inval meer dan de toegestane hoeveelheid softdrugs is aangetroffen. ,,Een heleboel leden gebruiken softdrugs als medicijn, die kun je niet naar een normale coffeeshop sturen'', zegt Van Bommel. Janine Grobben is invalide en sinds de oprichting VEC-lid. Een paar keer per week krijgt ze ter verlichting van haar spierziekte softdrugs toegestuurd. ,,Ik word nu op mijn wenken bediend, moet er niet aan denken dat ik met mijn rolstoel een coffeeshop binnen moet rijden.''

Om sluiting te voorkomen bezetten de leden sinds afgelopen zaterdag het verenigingspand, terwijl via de politieke weg nu ook de aanval wordt ingezet. ,,Twee jaar geleden wilden we ook een politieke partij oprichten, maar toen zijn we met allerlei vage beloftes aan het lijntje gehouden. Nu is het menens'', zegt Van Bommel. Hij verwacht met name stemmen bij de PvdA en GroenLinks weg te halen. ,,Groen staat niet voor natuur maar voor de cannabisplant en vrij zeker voor lekker stoned zijn'', zegt fractievoorzitter Jelmer van der Zee van GroenLinks Enschede. Hij vreest Groen, Vrij en Blij niet. Daarvoor is volgens hem het partijprogramma met één actiepunt te gering.

Maar volgens Van Bommel blijft Groen, Vrij en Blij geen one-issue-partij. ,,Volgende week komen we met een persbericht en dan zullen we nog een aantal zaken toevoegen. Je moet dan denken aan een goed jongerenbeleid. Op het gebied van cultuur is het hier alleen goed geregeld voor de bobo's. Zij kunnen naar een opera of een klassiek concert, maar voor de jongeren is er niets.''

    • Martin Steenbeeke