Bush noemt ABM-verdrag achterhaald

President Bush heeft gisteren bij zijn verwachte aankondiging van een antiraketschild gezegd dat het ABM-verdrag uit 1972 tussen de voormalige Sovjet-Unie en de Verenigde Staten achterhaald is.

De president gaf in een toespraak weinig details over zijn plan, maar onderstreepte dat een Amerikaans antiraketschild nodig is om eventuele raketaanvallen van Irak, Iran en Libië af te slaan. ,,In tegenstelling tot de Koude Oorlog, gaat de belangrijkste dreiging van vandaag niet uit van duizenden ballistische raketten in Sovjet-handen, maar van een klein aantal raketten in handen van deze landen – landen voor wie terreur en chantage een manier van leven is'', zei Bush.

,,We hebben een nieuw raamwerk nodig dat ons toestaat raketverdedigingen te bouwen om de verschillende dreigingen in de wereld van vandaag te beantwoorden'', zei hij. Het ABM-verdrag, dat nationale antiraketsystemen verbiedt, ,,weerspiegelt het verleden''. ,,We moeten verder gaan dan de beperkingen van het dertig jaar oude ABM-verdrag.'' De wederzijdse ,,afschrikking van de Koude Oorlog is niet langer genoeg om de vrede te bewaren''. Rusland is fel tegen het Amerikaanse plan omdat dit het ABM-verdrag ondermijnt en een nieuwe wapenwedloop kan ontketenen. Bush sprak daarom gisteren vóór zijn toespraak met de Russische president Poetin om zijn plan toe te lichten. Bush zei gisteren ook dat de VS hun bondgenoten uitgebreid zullen consulteren. Maandag al had Bush met Westerse regeringsleiders gesproken.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Fischer, juichte gisteren de Amerikaanse toezegging over consultaties toe. De Britse regering deed dat eveneens, maar liet een steunbetuiging voor het Amerikaanse plan achterwege. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Lindh, voorzitter van de Europese Unie, waarschuwde voor een nieuwe wapenwedloop: ,,We roepen president Bush op zich te onthouden van de nationale raketverdediging.''