Bedrijven Zimbabwe opnieuw bedreigd

De `oorlogsveteranen' in Zimbabwe hebben gisteren gedreigd met nieuwe overvallen op bedrijven om arbeidsconflicten te `regelen', ondanks eerdere beloftes dat de terreur zou stoppen.

Een van de veteranenleiders, Joseph Chinotimba, zei op een 1 mei bijeenkomst dat zijn mannen door zullen gaan met het belagen van lokale en internationale ondernemingen, ,,totdat de werkers tevreden zijn'. Vorige week was onder meer Philips het doelwit van de veteranen, die samenwerken met de regeringspartij ZANU-PF van president Robert Mugabe. De politieke bendes zeggen op te treden namens `het volk' om ,,de negatieve gevolgen van het kolonialisme te bestrijden'. Chinotimba riep werknemers op namen te noemen van `verkeerde bedrijven' zodat de veteranen hen een lesje kunnen leren.

Hij voegde er aan toe dat ook privé-woningen tot het `werkterrein' van de oorlogsveteranen behoren. In Zimbabwe evenals in Zuid-Afrika beschikken vrijwel alle gezinnen over personeel. De voorzitter van het Zimbabweaanse Congres van Vakverenigingen, Lovemore Matombo, lanceerde gisteren een priemende aanval op de veteranen en de regering Mugabe. ,,We kunnen niet doorgaan om het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Amerika de schuld te geven van alles wat hier mis is.''