Bayern van underdog tot grote favoriet

Bayern München heeft zich gisteren met een 1-0 overwinning tegen Real Madrid een uitstekende uitgangspositie verschaft om de finale van de Champions League te bereiken. Een zondagsschot van de Braziliaanse aanvaller Elber was genoeg voor de zege in het uitverkochte stadion Santiago Bernabéu in de Spaanse hoofdstad.

Bayern München begon tegen Real Madrid als de underdog, maar na de eerste negentig minuten in de tweestrijd om een finaleplaats zijn de Duitsers de grote favoriet voor de eindstrijd op 23 mei in Milaan. De laatste keer dat Bayern in de finale van de Champions League stond was twee jaar geleden toen Manchester United na een dramatisch slot de beker veroverde. Daarvoor namen de Duitsers onlangs in de kwartfinales revanche door de ploeg van manager Ferguson uit te schakelen. Real Madrid won vorig jaar de Champions League nadat het in de halve finale Bayern uit wist te schakelen. De Spanjaarden hadden tot nu toe al hun zeven thuiswedstrijden in de Champions League gewonnen.

In het sfeervolle Santiago Bernabéu was Real gisteravond het grootste gedeelte van de weinig verheffende wedstrijd de betere ploeg. Het veldoverwicht van de Spanjaarden resulteerde in de eerste helft slechts in drie halve kansen. Salgado, Figo en Raúl wisten de mogelijkheden niet af te maken. Bayern kon daar niet meer tegenover stellen dan een counter die eindigde in een slap schot van Scholl.

In de tweede helft was het opnieuw Real dat de eerste kans kreeg om de score te openen. Maar de Engelsman McManaman kreeg de nieuwe bal met de naam `finale' niet langs de uitstekend spelende Duitse doelman Kahn. Een paar minuten later kreeg Elber het stadion stil toen hij met een afstandsschot de jonge doelman Casillas verschalkte. De Braziliaan, die twee weken geleden net als zijn ploeggenoot Jeremies nog op de operatietafel lag, kuste van blijdschap zijn herstelde linkerknie.

Na het doelpunt van Bayern zette Real alles vol op de aanval. De aanvallen liepen echter keer op keer stuk op de gisteren vrijwel onverslaanbare Kahn. Ook de Portugese stervoetballer Figo lukte het niet om de Duitse muur te slechten. De voetballer van het jaar had gisteren zijn dag niet tegen de stugge Duitse defensie. Hij viel vooral op door duikelpartijen. Vlak voor tijd kreeg Bayern via Sergio nog een uitgelezen mogelijkheid op 2-0, maar de invaller miste. Daarmee zouden de Duitsers ook meer hebben gekregen dan waar ze recht op hadden.

Bij Bayern was het enfant terrible Effenberg opnieuw de grote uitblinker in de strijd tussen de twee grootmachten. De Duitser zal volgende week in München echter niet van de partij zijn in het elftal van coach Hitzfeld. Effenberg kreeg in de 78ste minuut een gele kaart nadat hij arbiter Dallas hooghartig wegduwde. Het zinde de Duitser niet dat de Schotse scheidsrechter floot voor een overtreding op Figo. De schorsing van Effenberg betekende de enige smet op de voor de Duitsers memorabele Madrileense avond.

Vorig jaar troffen Real en Bayern elkaar vier keer in de Champions League. De Duitsers wonnen drie ontmoetingen, maar in de enige wedstrijd waarin Effenberg ontbrak was Real de sterkste. Niet Bayern, maar Real plaatste zich toen voor de eindstrijd van de Champions League. De 32-jarige Duitse aanvoerder reageerde gisteravond in Madrid laconiek op zijn schorsing. Effenberg: ,,Ook zonder mijn aanwezigheid moet Bayern de finale kunnen bereiken.''

Real-coach Del Bosque prees na afloop de defensie van Bayern. ,,We speelden goed en kregen mogelijkheden. Maar we konden de laatste lijn van Bayern niet passeren. We zullen in de return moeten proberen om de zaak om te keren, maar de realiteit is dat we op een achterstand staan.''

Hitzfeld, die in 1997 met Borussia Dortmund de Champions League won, keek uiterst tevreden terug op een succesvolle avond. ,,Ik geloof dat dit óns toernooi is. Real domineerde de wedstrijd, maar wij hebben de defensie met een uitstekende Kahn goed dicht weten te houden. In de return zullen we echter weer `top' moeten zijn om de finale te halen. Real heeft al eerder bewezen uit te kunnen winnen.''

In de andere halve finale treffen Leeds United en Valencia elkaar vanavond op Elland Road.