AVALANCHES

De clip met de mijnwerkers op ballet is prachtig, en het bijbehorende lied ook: `Since I Left You' van het Australische collectief The Avalanches. Het ademt een prettige lichtvoetigheid die over het hele, gelijknamige album hangt: een verfrissend briesje op een warme dag, die sfeer. Het titelnummer is de ijzersterke opener van een plaat die eigenlijk alleen maar minder wordt, als je het trucje doorkrijgt. De hele cd is opgetrokken uit samples. De rij sample-credits op het hoesje is niet om door te komen zo lang, en waarschijnlijk zijn daar alleen de meest herkenbare fragmenten in opgenomen.

Dat knip- en plakwerk is knap gedaan en levert aanstekelijke pop met niet te nadrukkelijke dansritmes op.

De achttien nummers zijn naadloos aan elkaar gemixt, waarbij sommige samples meerdere keren terugkomen, zoals de baslijn van Madonna's Holiday: een effectief procédé. Maar als de luisteraar opveert bij de sample uit Boney M's `Ma Baker', dan is dat de verdienste van Boney M (op zich al een zeldzaamheid) en niet van The Avalanches. Hun persoonlijkheid blijft achter die berg samples verborgen. Dat is niet zozeer een kwestie van de gekozen strategie, zoals bijvoorbeeld de beste hiphop-platen leren, maar van talent. Maar Since

I Left You is leuk zolang-ie duurt, en een zomerbriesje is net zo vluchtig.

The Avalanches: Since I Left You (XL Recordings XLCD 138) distr. V2

    • Jacob Haagsma