Attentie: Ik klaag niet

Leo Haas (69) belt de milieudienst Rijnmond met een verheugende mededeling. Hij heeft geen last gehad van een vliegtuig dat zojuist boven zijn hoofd scheerde. De pleziervlieger gaf gisteren met dit telefoontje het startschot voor zijn actie `Ik klaag niet'. Hij roept iedereen op de komende twee maanden melding te maken van alle vliegbewegingen waar men geen last van heeft.

Haas: ,,Mensen genieten van de luchtvaart. Er zijn ontelbare malen meer liefhebbers dan klagers. Ik hoop dat dat op deze manier eindelijk doordringt bij de overheid en alle andere instellingen die met luchtvaart bezig zijn.''

Een doorslaand succes is de actie nog niet. De milieudienst in Rijnmond kreeg gisteren zes contraklachten, vandaag één. Ten minste twee zijn volgens de dienst van Haas zelf geweest. Op het klachtennummer van Schiphol zijn ook een paar meldingen binnengekomen, maar deze worden niet geregistreerd. De gepensioneerde zakenman vliegt vandaag naar Texel, maar zal vanaf morgen weer zijn actie voortzetten.

Haas heeft wel andere klachten. In de paar jaar dat hij nu lid is van de vliegvereniging in Rotterdam, zijn de kosten van zijn hobby `enorm' gestegen. ,,Vorige maand nog is het landingsgeld met 45 procent verhoogd. Het was eerst twintig gulden, nu is het 32. Dat komt allemaal uit de koker van de milieubeweging. ,,De milieudienst heeft het in zijn rapportages over `vliegtuiglawaai,' en dat is al geen neutrale term. Het is vliegtuiggeluid, en of dat aangenaam is of niet, mag iedereen voor zich beslissen.''

Bij de milieudienst in Rijnmond doen ze er wat lacherig over. Een woordvoerder zegt dat de klachten niet officieel worden geregistreerd, maar wel bijgehouden. ,,We hebben hier bedacht dat het net zoiets is als dat je naar de politie gaat als je zakken niet gerold zijn. In zo'n geval wordt er ook geen proces-verbaal opgemaakt.''

Haas: ,,Dat bedoel ik nou, dan wordt de luchtvaart weer op één lijn gesteld met criminaliteit. Ik wens als piloot niet met een zakkenroller te worden vergeleken.''