AEX weer even boven de grens van 600 punten

De AEX-index aan de Amsterdamse beurs is vanochtend voor het eerst sinds 6 maart door de 600-puntengrens gegaan. Het enthousiasme was echter van korte duur. In de loop van de ochtend was de index weer enkele punten gedaald, hoewel de verliezen van individuele fondsen beperkt waren. De grootste verliezer, supermarktconcern Ahold, zag de koers kort voor het middaguur met driekwart procent dalen naar 34,44 euro. De AEX stond na het middaguur op 596,4 punten, een stijging van 0,04 procent.

De winsten onder de 25 grootste beursfondsen waren vanochtend gering, maar er was toch enig optimisme door de stijging van de Dow Jones gisteren op Wall Street, die met 1,5 procent klom. De schermenbeurs Nasdaq noteerde zelfs een winst van 2,5 procent.

Chemieconcern DSM was na opening meteen de grootste daler onder de hoofdfondsen als gevolg van de tegenvallende kwartaalcijfers die het bedrijf voor beurs presenteerde. Rond de middag was het verlies beperkt tot 0,2 procent bij een koers van 41,41 euro.

Telecombedrijf Versatel was de grootste stijger met een koerswinst van bijna 10,5 procent. De waarde van het aandeel bedroeg rond de middag 5,70 euro. Ook KPNQwest was gewild. Het aandeel steeg met 4,75 procent naar 13,90 euro.

Aan de Midkap ging automatiseerder CMG met ruim 6 procent omhoog naar 5,93 euro. Uitzendconcern Vedior zag de koers, na verliezen eind vorige week, weer stijgen. Het aandeel ging met 3,5 procent omhoog naar 12,05 euro.

De Nikkei-index in Tokio sloot vanochtend 9.00 uur Nederlandse tijd op 14.422 punten, een verwaarloosbaar verlies van 0,02 procent. Een dag eerder steeg de index nog met 3,5 procent als gevolg vn de aankondiging van overheidsmaatregelen om de stagnerende economie aan te pakken. Dat optimisme beheerste ook vandaag de markt, ondanks winstnemingen van een dag eerder. De derde telecomaanbieder van het land, Japan telecom, steeg bijna 18 procent door het nieuws dat British Telecom, voor 20 procent aandeelhouder in het Japanse bedrijf, zijn deel wil verkopen. De komende twee dagen is de beurs in Tokio gesloten vanwege nationale feestdagen. In Zuid-Korea sloot de koersindex 1,1 procent hoger. De Hang Seng-index in Hongkong boekte een flinke winst van 3,2 procent.

Beleggers in New York konden gisteren meeliften op de gunstige cijfers van Proctor & Gamble. Het bedrijf steeg bijna 6,5 procent en maakte daarmee de grootste winst in de Dow Jones index. De Dow steeg met 1,5 procent naar 163,4 punten. De Nasdaq steeg bijna 2,5 procent naar 2.168,3 punten. De technologie-index is in april met zo'n 15 procent gestegen, de op vier na grootste stijging in één maand. Dat heeft de vooruitzichten onder beleggers aanzienlijk positiever gekleurd.

In Londen stond de FTSE-index aan het eind van de ochtend op een verlies van 0,3 procent op 5.910,8 punten. Dit ondanks een koersdaling van het aandeel Vodafone van 3 procent. Beleggers waren niet blij met het bericht dat het telecombedrijf met een grote aandelenemissie komt om de aankoop van belangen van British Telecom in Japan en Spanje te financieren.

De CAC-index in Parijs daalde met 0,9 procent naar 5.589,8 punten. De beurs in Frankfurt ging ruim één procent omlaag naar 6.201,2. punten.