Winst en verlies Keen en Heister

Trinko Keen en Danny Heister hebben de tweede ronde bereikt bij de wereldkampioenschappen tafeltennis in Osaka. Maar in het dubbelspel kwam vandaag een einde aan de missie van de beide Nederlanders, die in de tweede ronde vier matchpoints onbenut lieten in de partij tegen Chian Chih Yuan en Yang Meng-Hsing uit Taiwan: 21-18, 13-21 en 22-24.

Eerder op de dag had Keen in het enkelspel weinig moeite met Qian Qianli uit Oostenrijk, de nummer 72 van de wereldranglijst. De linkshandige Nederlander zegevierde in drie games: 21-7, 21-13 en 21-17. Hij speelt morgen in de volgende ronde tegen de Wit-Rus Vladimir Samsonov, de voormalige nummer één van de wereld.

Heister moest tot het uiterste gaan tegen Saša Ignatjovic uit Slovenië, de huidige nummer 185 op de wereldranglijst. Na ruime winst in de eerste game (21-11) raakte hij het ritme kwijt: 16-21 en 20-22. Met twee keer 21-19 kwalificeerde Heister zich alsnog voor de tweede ronde. Hij speelt in de tweede ronde tegen de Japanner Ryo Yuzawa, de nummer 79 van de wereldranglijst.

Chen Sung, de derde Nederlander in het enkelspel, verloor in de eerste ronde van de Noord-Koreaan Kak Won Choi, de 139 van de wereld: 19-21, 15-21 en 16-21. Kalun Yu werd gisteren uitgeschakeld in de kwalificaties. De Nederlandse nummer 276 van de wereld verloor in de kwalificatieronde in de beslissende partij van de Tsjech Tomas Pavelka: 21-14 en 21-17.

De internationale tafeltennisfederatie ITTF buigt zich morgen opnieuw over de vraag of het gebruik van lijm voor tafeltennisbatjes verboden moet worden. Spelers plakken kort voor elke wedstrijd het rubber op hun batje, maar ademen daarbij wellicht (te) veel schadelijke stoffen in.

Om die reden stelde de ITTF in 1995 al een verbod in, dat echter al vóór invoering werd opgeheven. Recente onderzoeken in Japan leidden tot alarmerende conclusies. Door het gebruik van lijm `zweeft' het rubber, waardoor een katapulteffect ontstaat. Voor de spelers zou een verbod grote gevolgen hebben, aangezien hun spel is afgestemd op gelijmde batjes.