`VS blijven van olie afhankelijk'

De Amerikaanse vice-president Dick Cheney heeft gisteren gewaarschuwd dat er ,,geen korte-termijnoplossingen'' zijn voor de ernstige energieproblemen van het land. De Verenigde Staten zullen sterk afhankelijk blijven van olie en kolen, en moeten uitbreiding van kernenergie overwegen. Dat zei Cheney gisteren op de jaarvergadering van Associated Press in Toronto, Canada.

Cheney is voorzitter van de energie-studiegroep die direct na het aantreden van de nieuwe regering in januari door president Bush werd ingesteld. Binnenkort brengt de commissie haar rapport uit.

De energiecrisis in Californië kan ontaarden in een nationaal fenomeen als er niet snel maatregelene worden genomen, waarschuwde Cheney. Hij voorspelde dat in delen van het noordoosten van de VS deze zomer tekorten in de elektriciteitsvoorziening zullen optreden, zodra de airconditioning-apparaten massaal worden ingeschakeld. Volgens de vice-president wordt de schade aan de nationale economie door stijgende energiekosten over 1999 geraamd op ten minste 100 miljard dollar.

,,Het energieprobleem is ernstig en vérstrekkend, zei Cheney: over twintig jaar zullen de VS voor 64 procent afhankelijk zijn van import voor de olie, tegen 56 procent nu. Bovendien zal de vraag naar aardgas tegen 2020 met tweederde zijn toegenomen. De vraag naar elektriciteit stijgt in die periode zo sterk dat in 2020 tussen de 1.300 en 1.900 nieuwe centrales nodig zijn. ,,Dat betekent dat er elke week, twintig jaar lang, een nieuwe centrale moet worden opgeleverd'', aldus Cheney. Alternatieve energiebronnen kunnen in de toekomst wellicht een grote rol gaan spelen, ,,maar wij zijn nog niet in de positie om onze economie en onze levenswijze met die mogelijkheid op het spel te zetten'', zei hij.

,,We hopen op een bijdrage uit de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen en energiebesparing, maar de realiteit is dat fossiele brandstoffen praktisch 100 procent van de energievraag voor transport dekken, en zorgen voor het overgrote deel van onze elektriciteitsopwekking.'' Daarom bepleitte Cheney het boren naar nieuwe olie- en gasbronnen in Alaska.