VNU moet de Gouden Gids verkopen

VNU moet zijn vingers het werk laten doen en een zakenbank inhuren om een veiling van zijn divisie met Gouden Gidsen te organiseren. De aandelenkoers van de Nederlandse uitgever is ingezakt wegens zorgen over de vraag hoe het concern het overbruggingskrediet van 2,4 miljard euro gaat afbetalen, dat het vorig jaar heeft opgenomen om de overname van ACNielsen te bekostigen. VNU is nu van plan om zijn publiekstijdschriften en de educatieve uitgeverij af te stoten. Het had daar geen slechter moment voor kunnen uitkiezen. De advertentiemarkt is ingestort en veel concurrenten, zoals Emap, ontdoen zich nu ook van hun mediabezittingen. In plaats daarvan zou VNU moeten overwegen zijn Gouden Gidsen te verkopen.

De timing daarvoor is zeker beter. Er is een grote vraag naar uitgevers van telefoonboeken. Seat Pagine Gialle heeft net een bedrag van 27 maal de winst vóór rente en belastingen betaald voor Eniro, de telefoonboekendivisie van het Zweedse Telia, zij het in overgewaardeerde aandelen. Wellicht bemoedigender voor VNU, dat eerder cash dan aandelen nodig heeft, is het feit dat beleggers zich in een goede positie aan het manoeuvreren zijn om Yell, de telefoonboekendivisie van British Telecom, over te nemen. Omdat participatiemaatschappijen veel geleend geld gebruiken voor de overname van bedrijven, zijn uitgevers van telefoonboeken vanwege hun stabiele inkomstenstroom voor hen heel aantrekkelijk. Met zoveel potentiële kopers mag VNU hopen 12 maal de verwachte jaarwinst vóór rente en belastingen van 230 miljoen euro binnen te halen. Via een competitieve veiling zou dat nog meer kunnen worden. Daarmee zou het concern zijn kortlopende schulden kunnen afbetalen en een potentiële afkalving van zijn kredietwaardigheid kunnen voorkomen. Dat moet voor VNU reden genoeg zijn om in het Gouden Gids te gaan zoeken in de rubriek 'zakenbanken'.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Joy Tadaki