VDL verhoogt bod op Weweler

De VDL Groep heeft zijn bod op verenfabrikant Weweler verhoogd. In plaats van 18 euro is VDL nu bereid 20 euro te betalen voor de kwakkelende producent van autoveren in Apeldoorn.

Daarmee komt de waardering voor de onderneming op 24 miljoen euro (53 miljoen gulden), ofwel 30 procent boven de gemiddelde slotkoers van de vijf beursdagen voorafgaand aan het biedingsbericht van 22 maart.

Een week geleden bood VDL nog 18 euro voor Weweler, een premie van ongeveer 16 procent op de gemiddelde slotkoers van Weweler van de daaraan voorafgaande vijf beursdagen. VDL maakte bij die gelegenheid bekend dat Weweler in eerste instantie positief heeft gereageerd op het bod. VDL zet de overname door als het ten minste 95 procent van de aandelen aangeboden krijgt en een boekenonderzoek positief uitvalt. VDL betaalt echter geen dividend meer over het jaar 2000, dat was gesteld op 78 eurocent.

Het Eindhovense bedrijf is tot een hoger bod gekomen na overleg met het bestuur van Weweler. VDL zegt dat de overname niet gepaard gaat met het verlies van banen of wijziging van de arbeidsvoorwaarden bij Weweler.

Het bod van VDL komt op het moment dat er ruzie is in de top van Weweler. De raad van bestuur en de commissarissen zijn het niet eens over de koers van de onderneming. Het is niet duidelijk waar het geschil om draait. Volgens VDL staat zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur achter de overnameplannen.

Het afgelopen jaar herstelde Weweler enigszins van de slechte resultaten in 1999. Volgens voorlopige cijfers komt de nettowinst van het bedrijf over 2000 uit op 2,3 miljoen euro (5,1 miljoen gulden). De resultaten brachten het bedrijf echter wel in problemen op de beurs. Het bestuur van de Amsterdam Exchanges (AEX) vond dat Weweler beleggers eerder had moeten waarschuwen voor de tegenvallende winst. Eind oktober vorig jaar was de directie van de autoverenfabrikant al op de hoogte van de achterblijvende resultaten, maar pas in de laatste week voor de kerstdagen kwam de onderneming met een neerwaarste winstbijstelling naar buiten. Niettemin denkt VDL dat de activiteiten die Weweler ontplooit goed bij het eigen concern passen.

Weweler beschikt bovendien over een sterke balans. VDL is een internationale onderneming die zich toelegt op de ontwikkeling en de productie van halffabrikaten en eindproducten. Het maakt onder meer bussen, automatiseringssystemen, zonnebanken en containersystemen.

Gerectificeerd

Weweler

In het artikel VDL verhoogt bod op Weweler (in de krant van dinsdag 1 mei, pagina 16) staat dat Weweler een waarschuwing van het beursbestuur heeft gehad omdat het niet tijdig tegenvallende cijfers had gemeld. Dit betrof echter niet de cijfers van vorig jaar, maar die van 1999.